Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Fegyveres incidens a Dunán

2002.07.28. 22:03
A jugoszláv katonaság tüzet nyitott egy horvát hajóra, amelyen egy horvát megyei küldöttség utazott, majd a segítségükre sietett horvát rendőrségi járőrcsónakra is. A katonák a horvát küldöttséget Bácspalánkra "kísérték" és kihallgatták.
Fegyveres incidens történt vasárnap délután a Dunán, a horvát-jugoszláv országhatáron. A jugoszláv katonaság tüzet nyitott egy horvát hajóra, amelyen egy horvát megyei küldöttség utazott családostól - hogy egy szigeten jugoszláv megyei vezetőkkel találkozzon - majd a segítségükre sietett horvát rendőrségi járőrcsónakra is. A Nikola Safer vukovári-szerémségi megyei főispán vezette horvát delegációt a folyam jugoszláv oldalára, Bácspalánkára "kísérték" és miután az ottani laktanyában kihallgatták, kora este visszaengedték őket a horvát oldali Újlakra (Ilok).

Racan nyilvános bocsánatkérést vár

Zágrábban az incidens kapcsán vasárnap este a horvát külügyminisztériumba rendelték Jugoszlávia horvátországi nagykövetét és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki. Ivica Racan horvát kormányalakító, lemondott miniszterelnök vasárnap délután telefonon tárgyalt Zoran Djindjics szerbiai kormányfővel, majd Zlatko Tomciccsal, a horvát nemzetgyűlés elnökével és sürgősen Újlakra utazott, hogy - mint mondta - Goran Svilanovics jugoszláv külügyminiszterrel találkozzon személyesen.

Indulása előtt Racan Zágrábban kijelentette, hogy szerb részről legkevesebb nyilvános bocsánatkérést vár. Djindjics elnézést kért már telefonon, de az nem elegendő - mondta. A feltartóztatott horvát hajón négy felnőtt és négy kiskorú gyermek volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.