Vilma
-7 °C
4 °C

London: információért szabadságot

2003.06.18. 07:52
Az eddig elfogott magas rangú iraki foglyok, akik meg vannak győződve arról, hogy Szaddám Huszein él, eddig nem beszéltek arról, hogy lett volna titkos fegyverzetfejlesztési program. London most azt fontolgatja, hogy a szövetségeseknek információért szabadságot kellene adni cserébe. Amerika egyelőre elutasítja a brit ötletet.
A bizonyítási kényszer szorításában lévő brit kormány szerdai londoni lapértesülés szerint arra próbálja rávenni az Egyesült Államokat, hogy a magas rangú iraki hadifoglyoknak ígérjenek szabadulást a tömegpusztító fegyverekről, illetve Szaddám Huszein volt elnök hollétéről szóló információkért cserébe.

Külföldi letelepedésben is reménykedhetnek

A szerdai The Times szerint brit kormányilletékesek azzal érvelnek Washingtonnak, hogy csak így lehet az egykori diktátor és arzenálja nyomára bukkanni, de a kormány legnagyobb bosszúságára a Fehér Ház egyelőre elveti legközelebbi szövetségese javaslatát. Az amerikaiak által összeállított, 55 nevet tartalmazó körözési listáról eddig 31 irakit vettek őrizetbe, de brit illetékesek azt mondták a The Timesnak, hogy az intenzív kihallgatások ellenére egyikük sem szolgált érdemi információval.

A brit kormány azt szeretné, ha a magas rangú foglyoknak felajánlanák: ha háborús bűnök vádjával bíróság elé kerülnek is, segítségüket ott figyelembe fogják venni, és ha döntő jelentőségű értesülést közölnek a szövetségesekkel, még védelemben és külföldi letelepedésben is reménykedhetnek.

Túl veszélyes

Brit illetékesek szerint az iraki foglyok vagy azért hallgatnak, mert attól tartanak, hogy ellenük is felhasználhatják, amit mondanak, vagy azért, mert a Huszeinhez hű milíciák megfélemlítették őket azzal, hogy ha együttműködnek a szövetségesekkel, családjukon állnak bosszút - írta a The Times. A lapnak nyilatkozó források elmondták: a Bagdadban őrzött iraki foglyok kivétel nélkül meg vannak győződve arról, hogy Szaddám Huszein él, és ezért túl veszélyesnek, vagy éppen hűtlenségnek tartanák a szövetségesek segítését. A brit és az amerikai hírszerzés szintén biztos abban, hogy a volt iraki elnök életben maradt - írta a szerdai The Times.

Nem volt titkos program?

A vezető fegyverfejlesztési szakértők zömét még mindig Bagdadban őrzik, és rendszeresen kihallgatja őket a brit külső hírszerzés, az MI6, valamint az amerikai CIA, de egyelőre semmit sem árultak el. Brit illetékesek azt mondják: mindegyik fogolytól azt hallják, hogy nem volt titkos (fegyverfejlesztési) program - áll a londoni napilap szerdai értesülésében.

Miután az amerikaiak a vezető irakiak esetében nem hajlandók a vádalkura, a brit vizsgálók olyan, a körözöttekről összeállított amerikai "kártyapakliban" nem szereplő, középszintű iraki tudósokra vadásznak, akik el tudnák vezetni a szövetségeseket a tömegpusztító fegyverek rejtekhelyére - írta a The Times.

A brit kormánynak most már sürgősen szüksége lenne valamilyen bizonyítékra arról, hogy valahol megvannak a háború indokának megtett iraki tömegpusztító fegyverek, miután a brit parlament két bizottsága is vizsgálja már az e fegyverekről szóló hírszerzési információk háború előtti kormányzati kezelését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.