Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Információért vív háborút az Egyesült Államok

2001.09.27. 22:04
Elsősorban nem katonai akcióként, sokkal inkább a megbízókra vonatkozó hírszerzési adatok begyűjtéseként jellemezte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője az Egyesült Államok által a terrorizmus elleni harc érdekében kezdett lépéseket. Kongresszusi források és katonai szakértők egyetértenek abban, hogy nem várható nagyobb arányú támadás Afganisztán ellen, inkább kisebb, elszigeteltebb akciókkal próbálja majd a Bush-adminisztráció felgöngyölíteni a bin Laden-hálózatot.
A Pentagon - neve elhallgatását kérő - tisztviselője az AFP szerint Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes brüsszeli látogatása után beszélt erről. Wolfowitz a NATO védelmi minisztereinek értekezletén járt a belga városban.

A tisztviselő hangsúlyozta, írja az MTI, hogy az amerikai lépések elsősorban nem katonai jellegűek. Úgy vélte, hogy a terrorizmus elleni háborúban semmi sem fontosabb az információnál, bármilyen eszközöket alkalmaznak is megszerzésére. "Még ha katonai akciót kezdünk is, annak egyik fő célkitűzése a több információ összegyűjtése lesz" - mondta a forrás. Elismerte, hogy jelenleg mindenki a katonai erő alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket szeretné firtatni, de aláhúzta: a küzdelem a megbízókra vonatkozó értesülések begyűjtésével kezdődik.

Továbbra sem tudni, hogyan tovább

A New York Times által névtelenül idézett kongresszusi és kormánytisztviselők nyilatkozataiból szintén az derül ki, hogy Bush elnök egyelőre nem készül támadásra Afganisztán ellen. Bár a Pentagon egy percet sem vesztegetve már egész flottát irányított a térségbe, fehér házi szakértők és tervezők tisztában vannak a nehézségekkel és bonyodalmakkal, amit Afganisztán megtámadása felvetne.

Sem a szőnyegbombázásnak, sem az ellenzék támogatásának nincs értelme

Egy légitámadás-sorozat az afgán városok és a vidék ellen szinte semmilyen eredményre nem vezetne, ismerik el Washingtonban, mindössze rontana az amúgy is katasztrofális menekülthelyzeten. A tálibok ellenzékének támogatása szintén csak a polgári lakosság szenvedését növelné, a siker különösebb reménye nélkül, és ez potenciálisan meggyengítheti az amúgy sem túl szilárd terrorellenes koalíciót.

Speciális erők, célzott légitámadások

A legnagyobb esélyt a megszólaló tisztviselők arra látják, hogy speciális amerikai és brit egységek bevetésével, koncentrált légitámadásokkal semmisítsék meg az afganisztáni terroristahálózatot. De, úgy tűnik, Bushnak ezt sem áll szándékában elsietni - kilencven százalékos népszerűségi indexével van ideje gondolkodni.

Rumsfeld új típusú háborút hirdet
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a The New York Times című lapban csütörtökön közölt írásában vázolta a terrorizmus elleni "új típusú háborút", amelyet szerinte éppúgy jellemez majd az elektronikus hadviselés, mint a katonai. Úgy vélte, hogy az amerikai megtorló lépések cirkálórakéták kilövésével is járhatnak ugyan, de elektronikus harcba is kell kezdeniük a (terrorizmust szolgáló) befektetések felderítése és feltartóztatása érdekében. Felvetette azt is, hogy ha katonailag felléphetnek a terrorizmust támogató országok ellen, úgy megkísérelhetik szövetségesnek megnyerni ezen országok elnyomott lakosságát. Megváltozhat még a háborús kifejezések tárháza is: egy ellenséges terület elfoglalása a jövőben kibernetikai terének megszállását is jelentheti majd.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!