Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A Kereszténydemokrata Internacionálé tagja lett a Fidesz

2001.11.22. 06:43
Kapcsolódó cikkek (1)
A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) szerdai mexikóvárosi ülésén felvette tagjai sorába a Fideszt, és a szervezet egyik alelnökének választotta meg Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz országos elnökségének tagját. A spanyol kormányfő jelezte: Madrid és Sevilla is fontolgatja, hogy pályázik a 2012-es olimpia megrendezésére.
A Fidesz felvételét és Orbán Viktor alelnöké választását egyhangúlag szavazta meg a 72 ország 90 pártját tömörítő szervezet. Wilfried Martens leköszönő CDI-elnök hangsúlyozta: a CDI sokat nyer azáltal, hogy tagjai közé fogadja Kelet-Közép-Európa legerősebb jobbközép pártját. Magyarországról eddig csak a Magyar Demokrata Fórum volt tagja a Kereszténydemokrata Internacionálénak.

Kereszténydemokratákból centrumdemokraták

A mexikóvárosi ülésen az 1961-ben alakult konzervatív pártszövetség meghirdette a nyitást a szélesebb politikai közép irányába, és ezt kifejezésre juttatta azzal is, hogy az eddigi rövidítést meghagyva "Centrumdemokrata Internacionáléra" változtatta a nevét. A CDI rövidítést meghagyva a világszövetség meghagyta a lehetőséget tagpártjai számára, hogy - ha kívánják - továbbra is mint kereszténydemokrata világszövetségre hivatkozzanak rá.

A szervezet saját meghatározása szerint olyan politikai pártokat tömörít, amelyek a "keresztény, vagyis az átlényegülésre nyitott és a testvériség mellett elkötelezett humanizmus elvein alapulnak". Ennek megfelelően a mexikóvárosi értekezlet záródokumentumának középpontjában az emberi méltóság és a család áll, mint minden eszközzel támogatandó értékek.

A megújult jobbközép világszövetség José María Aznar spanyol kormányfőt, a Spanyol Néppárt vezetőjét választotta meg elnökévé a következő két évre. Az alelnökök számát 10-ről 15-re emelték Mexikóban, Orbán Viktor a területi felosztás alapján a kelet-közép-európai térséget megillető helyet tölti be.

A CDI szerint különbséget kell tenni a globalizáció és a "nemzetköziesedés" között, humánus megoldásokat kell találni a világméretű problémákra, fel kell végre számolni a szegénységet. A szervezet sürgeti a civilizációk közötti párbeszédet és a feldolgozatlan történelmi sérelmek nyílt megvitatását végleges lezárásuk céljából.

Spanyolország is pályázhat a 2012-es olimpia megrendezésére

A találkozó alkalmából Orbán Viktor kétoldalú megbeszélést folytatott spanyol kollégájával, elsősorban az Európai Unió bővítéséről. A kelet-közép-európai tagjelöltek közül elsőként Magyarország kapott tájékoztatást az EU elnöki tisztét a jövő év elejétől betöltő Spanyolország prioritásairól.

José María Aznar közölte a magyar kormányfővel: Spanyolország nem lát szükségesnek átmeneti intézkedéseket a munkavállalás terén Magyarország felvétele után, és támogatja a tagjelöltek teljesítmény szerinti elbírálásának elvét. Orbán Viktor tájékoztatta a spanyol miniszterelnököt Magyarországnak a 2012-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó szándékáról, Aznar pedig jelezte: Madrid és Sevilla is fontolgatja a pályázat benyújtását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!