Judit
-2 °C
8 °C

Súlyos merénylet egy iraki rendőrörs ellen

2004.07.28. 11:13
Már 68 halálos áldozata van annak a pokolgépes merényletnek, amelyet szerda reggel hajtottak végre az iraki fővárostól északra fekvő Baakúba rendőr-főkapitánysága ellen. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.
A terrorakciót öngyilkos merénylő hajtotta végre egy gépkocsival. A legújabb baakúbai kórházi mérleg szerint csaknem százan sebesültek meg a robbanásban. Mint a városban állomásozó amerikai egység parancsnoka közölte, az áldozatok valamennyien iraki civilek.

A rendőrkapitányságon éppen toborzás folyt az alakuló iraki biztonsági erők számára. Legalább 250-en álltak sorba az irodánál, és éppen egy autóbusz haladt el az épület előtt a robbanás pillanatában.

A rendőrök a detonáció után elkezdtek a levegőbe lőni, hogy távol tartsák a kíváncsi járókelőket, és azokat, akik hozzátartozóikat keresték a környéken. Egy rendőrtiszt később elmondta, hogy arra szólította a toborzóiroda előtt várakozó fiatalokat, hogy menjenek be az épületbe, de sokan nem fogadták meg ezt a tanácsot. Ez magyarázza szerinte a sok áldozatot.

Egyelőre senki sem vállalta a legújabb merényletet. Baakúbában Irak tavaly márciusi megszállása óta rendszeresen támadásokat hajtanak végre a koalíciós erők ellen, de a lázadók gyakran veszik célba az új iraki rendőri erőket is, amelyeket könnyebben megközelíthetőnek tartanak mint az amerikaiakat.

Néhány korább baakúbai akció elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő Abu Muszab al-Zarkávi jordániai terrorista csoportja vállalta magára. Zarkávit tartják az amerikai hatóságok az iraki erőszakos cselekmények fő mozgatójának.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.