Salamon
7 °C
13 °C

A kormánypárt nyert az ír választásokon

2002.05.20. 14:03
A Bertie Ahern kormányfő vezette Fianna Fail párt győzelmét és a legnagyobb ellenzéki erő, a Fine Gael jelentős visszaesését, valamint a kisebb pártok - köztük a Sinn Fein - előretörését eredményezték a múlt pénteki írországi parlamenti választások.
Bertie Ahern első nyilatkozatában jelezte, nem áll szándékában változatni az elmúlt öt év sikeres vezetésén, és eddigi koalíciós partnerével, a választásokon ugyancsak megerősödött Progresszív Demokrata Párttal kíván kormányt alakítani. A párt négy mandátum híján nem képes önállóan többségi kormányt alakítani.

Lemondott az ellenzék vezére

Az RTE ír televízió által ismertetett nem hivatalos végeredmény szerint az ír törvényhozás 166 tagú képviselőházában a Fianna Fáil 80 mandátumra tett szert. A Fine Gael 31, a Munkáspárt 21, a Progresszív Demokraták 8, a Zöld Párt 6, a Sinn Fein 5, a többi pártok, köztük független politikusok 14 mandátumot szereztek. Egyes körzetek szoros eredményei miatt csak a szavazatok újraszámlálása után, legkorábban kedden hirdetnek hivatalos végeredményt Dublinban.

Az ellenzék vezető ereje, a balközép Fine Gael több mint 50 éve a legrosszabb eredményt érte el. Huszonhárom mandátumának elvesztése miatt a párt vezére, Michael Noonan azonnal bejelentette lemondását. A szavazók a párt olyan neves politikusait fosztották meg a képviselői mandátumtól, mint Dick Spring, volt miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, Alan Dukes volt pártvezér vagy Nora Owen, az előző kormány igazságügyi minisztere.

Az IRA politikai szárnya 5 mandátumot szerzett

A Fine Gale szavazóit a kicsiny pártok hódították el. A politikai elit ellen kampányoló, radikális Sinn Fein az eddigi egy helyett öt képviselőt küldhet a törvényhozásba. A Zöld Párt kettőről négyre növelte mandátumai számát. A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Progresszív Demokraták (PDs) rácáfoltak a közvélemény-kutatási előrejelzésekre, és megduplázták képviselő helyeiket. A Sinn Fein megerősödését jól jelzi, hogy a párt majdnem kétszer annyi szavazatott kapott, mint a zöldek, vagy a PD, de az ír választási rendszer sajátossága miatt csak öt mandátumra tett szert.

Három körzetben néhány tucat szavazat választotta el jelöltjeit a parlamentbe kerüléstől. Észak-Kerryben jelöltje, Martin Ferris, az IRA katonai tanácsának állítólagos tagja, aki 10 évet ült börtönben fegyvercsempészés miatt Dick Spring volt külügyminisztert, Írország egyik legnépszerűbb politikusát ütötte el a parlamentbe kerüléstől. A Sinn Fein jó eredménye egyúttal azt jelenti, hogy az Ír-sziget egyesítéséért, az észak-írországi brit uralom megszűnéséért harcoló Sinn Fein az egyedüli politikai erő, amely egyszerre van jelen az északír nemzetgyűlésben, a brit törvényhozásban és az ír parlamentben.

Nem lesz koalíció a Sinn Feinnel

Bertie Ahern, aki 1969 óta az első újraválasztott ír kormányfőként vághat bele a koalíciós tárgyalásokba, már vasárnap jelezte, ismét a Progresszív Demokratákkal kíván szövetségre lépni. Ahern újólag kizárta, hogy bármilyen kormányzati szerep jusson a Sinn Feinnek, amíg nem oszlik fel a párthoz kötődő Ír Köztársasági Hadsereg, annak ellenére, hogy Hern szorosan együttműködik a nacionalista párttal az Észak-írország tartós békéjét megteremteni hivatott nagypénteki egyezmény teljesítése érdekében.

Gerry Adams, a Sinn Fein vezére ennek ellenére úgy vélte, a kormánykoalíció nem mellőzheti a Sinn Fein álláspontját, különösen nem az első nagy próbatételénél, az ősszel esedékes újabb népszavazáson a nizzai szerződés ratifikálásáról. Tavaly az ír választók - többek között a Sinn Fein által folytatott elutasító kampány nyomán - nemet mondtak az EU intézményi kereteit megváltoztató, az unió keleti bővítéséhez nélkülözhetetlen szerződés ratifikálására.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!