Vilma
-8 °C
3 °C

Befejeződött az IRA leszerelése

2005.09.26. 14:11
Hétfőn a leszerelést ellenőrző nemzetközi bizottság elnöke átnyújtotta a brit és az ír kormánynak az IRA-fegyverek használaton kívül helyezéséről szóló hivatalos igazoló jelentést. A köztársasági mozgalom legnagyobb radikális csoportja ugyanakkor fenntartja, hogy a leszerelés nem azonos a vereség beismerésével.

A brit és az ír kormány hétfőn megkapta azt a hivatalos jelentést, amely az északír britellenes katolikus mozgalom legnagyobb radikális milíciája, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyverzetének leszerelését tanúsítja. A hétfői londoni bejelentés szerint John de Chastelain nyugalmazott kanadai tábornok, az északír félkatonai szervezetek leszerelését ellenőrző nemzetközi bizottság elnöke nyújtotta át a brit és az ír kormánynak az IRA-fegyverek használaton kívül helyezéséről szóló hivatalos igazoló jelentést.

Kérdéses azonban, hogy a britpárti protestáns unionista szervezetek elfogadják-e hitelesnek a történelmi bejelentést, mivel az előzetes értesülések szerint a leszerelés folyamatáról nem készült fotódokumentáció, a fegyverek hatástalanítását csak két hivatalos tanú igazolja.

Az ír sziget megosztása óta ez az első eset arra, hogy valamely katolikus milícia önként beszolgáltatja fegyvereit. A köztársasági mozgalom legnagyobb radikális csoportja ugyanakkor fenntartja, hogy a leszerelés nem azonos a vereség beismerésével.

30 év erőszak

Az IRA 2004-ben ajánlotta fel az érdemi leszerelést, és ennek alapján tavaly ősszel már majdnem sikerült történelmi áttörést elérni az észak-írországi rendezésben, de a protestáns oldal mind újabb követelései miatt végül nem jött létre egyezség a rendezési folyamat újjáélesztéséről. A fő követelés, amelyen az akkori kezdeményezés végül megbukott, éppen az volt, hogy a katolikus milícia fegyvereinek beszolgáltatásáról készüljön hiteles fotódokumentáció; ezt a katolikus oldal annak idején megalázónak minősítette és elvetette.

Az IRA idén februárban aztán vissza is vonta egyoldalú leszerelési ajánlatát, elsősorban azért, mert az északír tartomány rendőrfőnöke, valamint a brit és az ír kormány is a karácsony előtti példátlan belfasti bankrablás tettesének nevezte a katolikus fegyveres csoportot. Az észak-írországi Northern Bank fő belfasti fiókját december 20-án rabolták ki, az azóta is körözött tettesek 26,5 millió fontot zsákmányoltak.

Az IRA ezután júliusban hivatalosan bejelentette, hogy harminc évi erőszak után felhagy a fegyveres harccal, és demokratikus eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért. John de Chastelain tábornok és stábja szeptember eleje óta kísérte figyelemmel a bejelentést követő leszerelési folyamatot.

Újjáélesztés

Ha a leszerelést az unionista oldal hitelesnek fogadja el, megkezdődhet a befagyasztott északír önkormányzatiság újjáélesztése. Az 1998-as nagypénteki megállapodásban életre hívott ulsteri önrendelkezés intézményrendszere 2002 novembere óta nem működik, miután a protestáns-katolikus viszály kezelhetetlenné válása miatt a brit kormány akkor újból magához vonta Észak-Írország irányítását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!