Auguszta
5 °C
22 °C

Még nem döntött rakétái megsemmisítéséről Irak

2003.02.25. 16:35
Bár Huszein hétfőn elutasította rakétái megsemmisítését, a miniszterelnök-helyettes szerint még "tanulmányozzák a kérdést". Irak döntése azonban nem befolyásolja Bush politikáját. Az amerikaiak a szarin- és VX idegméreg-készletek elszámolására kíváncsiak.
Irak még nem döntött az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud rakéták megsemmisítéséről - írja az AP. Bár Szaddám Huszein a CBS-nek adott hétfői interjújában még kijelentette, "nem áll szándékában megsemmisíteni rakétáit", Tarik Aziz szerint még nem született döntés.

Készülnek az "agresszióra"

"Tanulmányozzuk a kérdést" - nyilatkozta az AP-nek Aziz. Bár Irakban "folytatódik a felkészülés az agresszióra", ez nem jelenti a diplomáciai erőfeszítések feladását - mondta a miniszterelnök-helyettes. Az irakiak fő ENSZ-összekötője, Amer al-Szádi szerint sem született még döntés. Az összekötő nem kívánta kommentálni Huszein CBS-nek adott nyilatkozatát.

Bárhogy dönt, támadnak

Bárhogy is dönt Irak, ez nem befolyásolja az Egyesült Államok politikáját - mondta el az AP-nek Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője, mivel Huszein még mindig ne számolt el szarin- és VX idegméreg-készleteivel. Ramsey Clark volt igazságügyi miniszter szerint Huszein ugyan kevés együttműködési készséget mutat, ennek oka azonban Bush politikája. "Huszein úgy érzi, akármit tesz, Bush támadni fog" - mondta.

Fleischer szerint azonban politikájuk célja az "amerikai életek védelme". "Gondolhatják, miket rejtegethet még Huszein, ha azokat a rakétákat, amiknek a létezését is tagadta, megsemmisíti" - mondta a szóvivő az AP-nek.

A rakéták szerepeltek Irak decemberi, 12 000 oldalas bevallásában. ám azok az ENSZ vizsgálatai szerint meghaladják az öbölháború lezárását követő ENSZ-határozatokban megengedett 150 kilométert. Irak szerint a rakéták csak azért haladták meg a hatótávolságot, mert robbanótöltetek és vezérlőrendszer nélkül tesztelték azokat.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!