Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Keddhez egy hétre háború?

2003.03.08. 14:35
A szombati brit sajtóban közölt menetrend szerint kedden lesz a szavazás a Biztonsági Tanácsban az Irakkal kapcsolatos új, brit-amerikai-spanyol határozati javaslatról, egy hétre rá pedig már brit és amerikai harci gépek fogják bombázni Irakot.
A konzervatív The Daily Telegraph szerint a BT március 11-én ül össze, hogy szavazzon a vehemens indulatoktól övezett iraki határozattervezetről. A vezető londoni napilap nem jósolgatja a voksolás eredményét, de értesülései szerint ettől függetlenül Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és néhány szövetségese jövő pénteken 72 órás ultimátumot intéz Irakhoz.

Ez 17-én jár le, és 18-án megindul az intenzív brit-amerikai légi háború a The Daily Telegraph által szombaton közölt menetrend szerint. Az ultimátum 17-ei lejárta egybeesne azzal a dátummal, amely a határozati javaslathoz fűzött bit kiegészítésben is szerepel. Nagy-Britannia a Biztonsági Tanács pénteki ülésén március 17-ét javasolta határidőként arra, hogy Irak bizonyítsa teljes együttműködését a nemzetközi közösséggel a leszerelés ügyében.

A szocialista brit kormány iránt sok rokonszenvet általában nem mutató The Daily Telegraph egyébként alig leplezett elismeréssel idézi vissza azt a csörtét, amelyet Jack Straw brit külügyminiszter vívott meg előző este a BT-ben francia kollégájával, Dominique de Villepinnel. A lap szerint ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb nyilvános összecsapása a két ország vezető politikusai között, és Straw "vitriolos asszója" annál is váratlanabb volt, mivel a brit külügyminisztert eddig a világpolitika egyik legszíntelenebb személyiségeként ismerték.

Villepin, "a háborúellenes tábor messze legkarizmatikusabb szóvivoje" kényszeruen végigülte Straw pergotüzét, "drága barátom, Dominique" kezdetu gúnymondatait, és csak arca - foleg annak színe - árulkodott indulatairól - írta a legnagyobb konzervatív brit napilap.

A szombati The Times az ENSZ-jelentés egyik "rejtett bombáját" tárta fel. A lap szerint az amerikai kormány illetékesei felháborodással vették észre, hogy Hans Blix fegyverzeti főellenőr szóbeli ismertetőjébol kimaradt a beszámoló egy nemrégiben felfedezett távirányítású iraki repülőgépről, amely vegyi vagy biológiai hatóanyagokat tud szétszórni.

A vezető londoni lap szerint Blix a 7,45 méter szárnyfesztávolságú eszköz létét egy külön, 173 oldalas, a hivatalos pénteki beszámoló után terjesztett jelentés mélyére rejtette. A The Times szerint a repülőgép kihagyása a fo jelentésből "súlyos mértékben megkérdőjelezte Hans Blix objektivitását".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.