Vilma
-7 °C
4 °C

Nem kutatnak tovább az iraki tömegpusztító fegyverekért

2005.04.26. 19:55
Kapcsolódó cikkek (1)
Tizennyolc hónap után hivatalosan is lezárult az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek utáni kutatás. Tömegpusztító fegyvert nem találtak, de a zárójelentésből kiderül, a Szaddám-féle rezsim tervezte az előállításukat.

Hivatalosan is lezárult az iraki tömegpusztító fegyverek utáni tizennyolc hónapos kutatás. A Charles Duelfer vezette szakértői csapat végleges jelentése a Washington Post keddi száma szerint megerősíti a már régóta közismert tényt, hogy Szaddám Huszein volt elnök rezsimjének nem voltak tiltott fegyverei a 2003 márciusában a leszerelésükre indított háború előtt.

Nem volt, de tervezték

A zárójelentés a tavaly októberben közzétett ezerötszáz oldalas dokumentum kiegészítése. Megállapítja, hogy az Iraki Vizsgálati Csoport talált arra utaló jeleket, hogy Szaddám Huszein rezsimje tömegpusztító fegyverek előállítását tervezgette. A jelentés szerint a fegyverprogramokat az országra irányuló nemzetközi figyelem lankadását kivárva akarták elindítani.

A diktátor szakértőket is tartalékolt erre a célra, akik most a nemzetközi piacon kínálják tudásukat.

Charles Duelfer szerint az amerikai erők és a bagdadi kormány ellen harcoló iraki felkelők vegyi fegyver előállítására törekednek. Az 1980-as évekből származó iraki vegyi fegyvereket már két ízben használtak támadásaikhoz. Tavaly májusban például mustárgázt tartalmazó kannát kombináltak házi készítésű pokolgéppel egy kaszárnya közelében, a gáz azonban már olyan régi volt, hogy nem jelentett veszélyt.

A zárójelentés szerint a szakértők semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy az iraki rezsim a háború előtt tömegpusztító fegyvereket vagy alapanyagokat szállított volna titkokban a szomszédos Szíriába azzal a céllal, hogy ott elrejtsék és megőrizzék őket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.