Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nem találnak minisztert, aki rendet tenne Irakban

2006.05.30. 15:33
Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök kedden tárgyalóasztalhoz ült, hogy kormánya számára megfelelő védelmi minisztert és belügyminisztert találjon. A felekezeti villongások továbbra is tartanak, a keddi robbantásoknak két halálos áldozata és hét sérültje van. A CBS hétfőn megsérült riporterének állapota "kritikus, de stabil".

Egy dél-bagdadi út mentén elhelyezett bomba robbanásakor életét vesztette egy rendőr, négyen megsebesültek, jelentette kedden az AP. Rendőrségi beszámolók szerint a belügyminisztérium épülete közelében egy robbanóanyaggal megrakott jármű robbant fel, ami megölt egy járókelőt, és megsebesített három közmunkást.

A rendőrség szintén kedden talált rá három bekötött szemű és megbilincselt holttestre, akiket fogvatartóik megkínoztak, majd fejbe lőttek. A felekezeti villongások áldozatainak száma a síiták egyik legszentebb helyének számító szamarai Arany Mecset februári felrobbantása óta folyamatosan növekszik.

Az iraki parlament próbálkozásai a romló biztonsági helyzet javítására sikertelenek, mert Nuri al-Maliki miniszterelnök egyelőre nem tudta kijelölni a védelmi minisztert és a belügyminisztert.

Al-Maliki egyelőre azonban nem tudott megegyezni Irak etnikai és felekezeti csoportjaival, hogy melyik párt kezébe kerüljenek azok a kulcsfontosságú tárcák, amelyek irányítása alatt állnak majd az ország biztonsági erői. A belügyminiszter irányítja majd a rendőrséget, míg a hadsereg vezetése a védelmi miniszter feladatkörébe tartozik.

A CBS hétfőn megsérült riporterét kedden repülőn szállították át egy dél-németországi városba, ahol az amerikai hadsereg kórházában ápolják. Az AP jelentése szerint a 39 éves Kimberly Dozier állapota "kritikus, de stabil". Mint arról az Index is beszámolt, hétfőn a CBS két munkatársa vesztette életét egy robbantásos merényletben Bagdad belvárosában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.