Natália
-3 °C
8 °C

Áramszünet miatt sötétbe borult egész Irak

2003.12.10. 21:50
Egész napos áramszünet sújtotta Irak szinte egész területét, miután egy távvezeték kiesett a hálózatból Bagdadtól északra - közölte szerdán az ország amerikai vezetésű kormányzata. Az amerikaiaknak visszatérő áramkimaradásokkal kell megküzdeniük, jóllehet a szövetségesek többször vívmánynak nevezték, hogy az országban helyreállították az iraki energiaellátást.
A Beidzsi és Moszul közötti szakasz még kedd este mondta fel a szolgálatot, s a keletkezett frekvenciazavar az egész országra kiterjedő áramkimaradást okozott - közölte a szövetséges erők ideiglenes hatósága (CPA). A zavar közelebbi oka egyelőre nem ismert. Az iraki villamosenergiaügyi minisztérium és a CPA még kedd éjjel megkezdte a hálózat javítását, elsőbbséget biztosítva a kórházak, valamint a víz- és csatornázási művek áramellátásának. A megszálló hatóságok közlése szerint szerda estére mintegy 80 százalékban sikerült helyreállítani a szolgáltatást.
Sötétedés előtt Moszulban
fotó: EPA

Bagdadban novemberben is volt egy mindenre kiterjedő áramszünet, amit karbantartási munkákkal indokolt az amerikai vezetésű kormányzat. Az iraki energiaügyi hatóságok akkor azt mondták, hogy az áramellátási gondokat súlyosbítják a fémtolvajok, akik kiszerelik a távvezeték-oszlopok acél keresztmerevítőit a Bagdadtól északra húzódó szakaszon. A megcsonkított oszlopok több helyen összeomlottak, túlterhelést és kimaradást okozva a helyi elektromos hálózatban. Az áramszünetek külön is gondot okoznak a tavasszal lerohant Irak újjáépítésében, miközben a megszálló hatóságok az elmúlt hónapokban nem egyszer a háború óta elért egyik jelentős vívmányuknak nevezték az energiaellátás helyreállítását.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.