Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Németeket és amerikaiakat lőttek le Irakban

2004.04.11. 20:50
Iraki lázadók által kivégzett német biztonsági alkalmazottak és amerikai civilek holttesteiről készült felvételek járják be a világsajtót. Közben Fallúdzsában életbe lépett a tűzszünet.
Agyonlőtték a bagdadi német nagykövetség napok óta eltűntként számon tartott, két biztonsági alkalmazottját az iraki lázadók - jelentette vasárnap a Sunday Telegraph című brit újság. Az újság fényképeket is közölt a két áldozat vérrel borított holttestéről.

A lázadó síiták egy jápán túszt is kivégeznek huszonnégy órán belül, ha Tokió nem vonja ki csapatait Irakból - fenyegetőznek a három japánt fogva tartó iraki lázadók. Az emberrablók egy közleményére hivatkozva az al-Dzsazíra korábban arról számolt be, hogy az elrabolt japánok épek és egészségesek, és még a nap folyamán visszanyerik szabadságukat.

Aiszava Icsiro japán külügyminiszter-helyettes vasárnap reggel a jordániai Ammánban megerősítette, hogy a három elrabolt japán állampolgár továbbra is az iraki emberrablók fogságában van. A bagdadi japán nagykövetség próbál kapcsolatot létesíteni - tette hozzá, de azt nem árulta el, hogy folynak-e tárgyalások - és ha igen, kivel - a túszok kiszabadításáról.

Szabadon engedték a britet

Szabadon engedték brit túszukat az iraki felkelők. A harminchét éves, ötgyerekes családapa szabadulását a brit külügyminisztérium is megerősítette. A férfi egy mosodai szolgáltatásokat végző magáncég alkalmazottjaként dolgozott Násziríjában. Kiszabadulásának körülményeit hivatalosan nem ismertették.

Nyolc, a koalíciós erőknek dolgozó, túszként fogva tartott külföldi sofőr elengedését jelentette be egy iraki lázadócsoport vasárnap este az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban. Az arab hírtévében bemutatták a sofőrök szabadon engedéséről készült videofelvételt is. Az állítólag Irak-szerte túszul ejtett gépkocsivezetők közül három pakisztáni, kettő török, egy indiai, egy nepáli egy pedig Fülöp-szigeteki állampolgár. A riadtnak tűnő férfiak bemondták nevüket, állampolgárságukat és korukat a kamera előtt. Az ázsiai sofőrök elfogásáról eddig nem tudott a világ.

Otthagyták őket

A német külügyminisztérium szombaton jelentette be a bagdadi külképviselet biztonsági alkalmazottainak eltűnését, hozzátéve, hogy vélhetően Fallúdzsa környékén veszett nyomuk. A nagykövetség akkor attól tartott, hogy alkalmazottait elrabolták.

A két német a jordániai Ammánból Bagdadba tartott egy járműoszlopban, amely átszáguldott a lázadók egyik ellenőrzőpontján. Az iraki felkelők üldözőbe vették a hat gépkocsit és a kibontakozó tűzharcban kilőtték az utolsó autó kerekeit, amelyben a németek utaztak. A gépkocsi lesodródott az útról és egy volt iskolaépület előtt állt meg, ahol a lázadók mindkét férfival végeztek.

Az ARD német televízió előzőleg arról számolt be, hogy a két férfi a GSG-9 nevű terroristaelhárító elitalakulat embere volt, és szerdán csapdába estek Fallúdzsánál.

Vér borította tetemek

#alt#Két amerikainak mondott polgári személy holttestét mutatta be vasárnap az al-Dzsazíra arab hírtévé, a beszámoló szerint Fallúdzsában estek áldozatul az iraki lázadóknak.

A két civil "az Irakban működő amerikai hírszerző szolgálatok tisztje" volt - tette hozzá a katari székhelyű televízió egy kommentárt idézve, amely állítása szerint a holttestekről készült videofelvételt kísérte.

A vér borította tetemeket egy út mentén filmezték le irakiak egy csoportjának jelenlétében - hangzott el az arab hírtévében, amely csak néhány percre mutatta a holttestekről készült képeket.

A videofelvételen egy gépkocsi roncsa is látható, amely az al-Dzsazíra szerint az amerikai áldozatoké volt.

Tűzszünetnek kell lennie

Életbe lépett vasárnap a tűzszünet az iraki Fallúdzsában, ahol az amerikai tenegerészgyalogosok egy hete harcolnak a szunnita lázadókkal - erősítette meg a koalíció egy illetékese.

A nap jórészében érvényben kell maradnia a tűzszünetnek - mondta a névtelenséghez ragaszkodó illetékes. Tudósítók a helyszínről arról számoltak be, hogy a lövöldözések a reggel életbe lépett tűzszünettel számottevően alábbhagytak a városban.

Kiegyeznének

Ne tartóztassák le Moktada asz-Szádr radikális síita vezetőt - javasolja megállapodási tervezetében az iraki ideiglanes kormányzótanács. Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója hajlik arra, hogy az irakiak döntsenek a síita főpap letartóztatásáról. Egy iraki bíróság egy másik síita vezető, al-Hoi ajatollah meggyilkolásával kapcsolatban adott ki letartóztatási parancsot nemrégiben Szadr ellen, aki mindig tagadta, hogy köze lenne a Nedzsefben tavaly történt gyilkossághoz.

Lelőttek egy Apapche-t

Mindkét pulótája meghalt annak az AH-64 Apache katonai helikopternek, amit iraki lázadók lőttek le Bagdadtól nyugatra. A helikopter a szunnita háromszögben járőrözött. A térségben, ahol az incidens történt, amerikai helikopterek szálltak fel, és szemtanúk hatalmas füstoszlopokról számoltak be.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.