Zalán
9 °C
19 °C

Húsz halott egy iraki öngyilkos merényletben

2005.11.02. 17:01
Napnyugta, a Ramadán-böt lejárta előtt pár perccel hajtott egy tömöt piacra egy öngyilkos merénylő Muszajibban. A támadásban legaláb húszan meghaltak.

Legalább húszan életüket vesztették Irakban egy öngyilkos merényletben, jelentette a BBC. Egy iraki lázadó autójával hajtott az emberek közé Muszajibban. A városban több robbantás is volt az idén, júliusban közel százan vesztették életüket, amikor egy merénylő egy olajszállító teherautó mellett robbantotta fel magát.

A merénylő a nap egyik legforgalmasabb szakában, napnyugta előtt hajtott egy piaci sokadalom közepébe. A muzulmán világban a Ramadán-böjt időszaka van, azaz a hívők csak napnyugta után fogyaszthatnak ételt és italt, ezért különösen sokan várakoztak már a piacon.

"A lázadók a lehető legtöbb ember megölésére törekedtek" - jelentette ki a BBC-nek Muthana Kalid rendőrfőnök. Mint mondta, az áldozatok nagy része civil. Muszajobot jellemzően síiták lakják. A lakosság többsgét adó népcsoport Szaddám alatt elnyomásban élt, a diktatúra bukása óta a főként szunnita lázadók gyakori célpontjai.

Az amerikai hadügyminisztérium hét eleji jelentése szerint 2004 hjanuárja óta mintegy 28 000 iraki vesztette életét vagy sebesült meg a lázadók támadásaiban. Az amerikai törvényhozás képviselőinek kérésére készült jelentés nem számol be arról, hogy hány iraki vesztette életét az amerikai hadműveletekben.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!