Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kiengedték az utolsó magyar sérültet is Irakban

2004.02.22. 13:06
Visszatért alakulatához a kórházból az a százados, aki a nyakán és az arcán sérült meg az iraki Hillában történt merényletben - tájékoztatta Kuti Ferenc, a magyar szállító kontingens sajtótisztje az MTI-t telefonon vasárnap.
Az iraki Hillában tartózkodó többnemzetiségű hadosztály táborát február 18-án hajnalban érte terrortámadás, a merényletben tíz magyar katona sérült meg, közülük hárman súlyosan. A magyar zászlóalj épületeinek ablakai kitörtek és a szétrepülő ablakszilánkok okozták a katonák sérülését. A súlyos sérülteket kórházba vitték, akik közül kettőt már korábban visszaengedtek az alakulathoz.

Kuti Ferenc ismertetése szerint a százados, aki az alakulat mozgáskoordinációs központjának parancsnoka, a nyakán 10 centiméteres, míg a bal arcán egy három-négy centis sérülést szenvedett, amelyeket össze kellett varrni. A varratokat a hét közepén veszik ki. A sajtótiszt közlése szerint a százados már telefonon beszélt a családjával is.

Kuti Ferenc elmondta, hogy a százados három hónappal hosszabbította meg szolgálatát és a történtek ellenére sem döntött úgy, hogy ezen változatni szeretne.

A sajtótiszt ismertetése szerint a katonák közül senki sem gondolja úgy, hogy abba kellene hagyni a szolgálatot, mindenki folytatni szeretné a munkáját.

A merényletben komolyabban megsérült másik két katona már az előző napokban visszatért alakulatához. Kuti Ferenc beszámolt arról, hogy az alakulatnál jó és kiegyensúlyozott a hangulat és azt is elmondta, hogy enyhítettek a biztonsági intézkedéseken. A tábor területén jelenleg nem kötelező viselni a golyóálló mellényt, illetve a rohamsisakot, viszont a fegyvereket mindenki magánál tartja, még akkor is, ha csak zuhanyozni vagy ebédelni indulnak.

A sajtótiszt közölte, hogy a detonáció miatt betört ablakokat pozdorjalapokkal és fekete műanyagzsákokkal vonták be ideiglenesen.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.