Emánuel
3 °C
12 °C

Dzsavád al-Máliki Irak miniszterelnöke

2006.04.22. 16:47
Irakban kormányalakítási megbízást kapott Dzsavád al-Máliki, aki óriási feladatokkal néz majd szembe: le kell szerelnie a fegyveres lázadást, enyhíteni a polgárháborúval fenyegető vallási ellentéteket és meg kell mentenie a gazdaságot. Az elnöknek egy hónapja lesz a kormány megalakítására.

Összehívták szombat délutánra az iraki parlamentet, miután a politikai alkudozások eredményeként valószínűvé vált, hogy megválaszthatják az ország fő tisztségviselőit. Az ülésen kormányalakítási megbízást kapott Dzsavád al-Máliki síita politikus, miután a pártok már korábban megegyeztek személyében. A parlament délutáni ülésén újabb hivatali időszakra megválasztották a kurd Dzsalal Talabani eddigi államfőt, és egy síita és egy szunnita felekezethez tartozó helyettest adtak mellé. Talabani ezután kérte fel Málikit a kormány megalakítására.


Dzsavád al-Máliki

Adnan Pacsacsi, a parlament elnöke korábban bejelentette, hogy a biztonságosnak tekintett bagdadi "zöld övezetben" ülésezik a december 15-én megválasztott parlament. Előzőleg kiderült, hogy az összes politikai csoportosulás alkalmasnak tartja a miniszterelnöki tisztségre a választások óta eltelt hónapok alkudozásaiból győztesen kikerült síita Dzsavád al-Málikit. Elvi megállapodás született arról is, hogy az eddigi államfő, a kurd Dzsalal Talabani megtartja posztját, a két alelnök egy-egy síita és szunnita lesz, s a parlament élére egy szunnita politikus kerül, síita és kurd helyettessel.

Dzsavád al-Máliki óriási feladatokkal néz majd szembe a nemzeti egységkormány vezetőjeként: le kell szerelnie a fegyveres lázadást, enyhíteni a polgárháborúval fenyegető vallási ellentéteket és meg kell mentenie a gazdaságot. Korábbi nyilatkozataiban egy családnak minősítette az irakiakat, és kiállt az ország egysége mellett. Egy hónapja lesz a kormány megalakítására, benne a kulcsfontosságú posztok: a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és az olajipari minisztérium elosztására.

A régen várt politikai megállapodás ellenére folytatódtak az erőszakos cselekmények Irakban. Az északi országrészben két pokolgépet robbantottak fel egy piacon, úgy időzítve, hogy a második a mentőkkel végezzen. Két ember halt meg, 17 megsebesült. Bagdadban tíz meggyilkolt ember holttestére bukkantak az éjszaka elteltével.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.