Judit
3 °C
6 °C

Túszdráma Irak berlini nagykövetségén

2002.08.20. 17:39
Iraki ellenzékiek egy csoportja elfoglalta Irak németországi nagykövetségét, túszulejtve a külképviselet vezetőjét és munkatársait. A rendőrség kommandósokat vezényelt a helyszínre, túszdrámának azonban még nincs vége. A követség foglalás közben ketten megsérültek, őket az épületből leadott lövések sebesítették meg.
A német rendőrség szerint két ember megsebesült Irak berlini nagykövetségén, amelyet egy iraki ellenzéki csoport túszokat szedve megszállt. "Iraki ellenzékiek megpróbáltak bejutni a nagykövetségre, ekkor azonban kilőttek az épületből" - közölte egy rendőrségi szóvivő telefonon a Reuters hírügynökséggel.

A túszok között a nagykövet?

A rendőrség egy másik, helyszínen tartózkodó szóvivője számolt be a két sebesültről és közölte, hogy a feltételezések szerint kevesebb mint 10 - a német hírügynökség értesülése szerint 4-6 - ember esett a magát Németországi Demokratikus Iraki Ellenzéknek nevező csoport fogságába. Vélhetően a túszok között van az iraki nagykövet is. A helyi hatóságok állítólag nem sokat tudnak a csoportról, a külképviselethez kommandósokat vezényeltek. "A helyzet pillanatnyilag átláthatatlan" - mondta egy szóvivő. A Reuters úgy tudja: a nagykövetséget négy-öt ember foglalta el.

"Békés és időben korlátozott akció"

A csoport korábban, német nyelven kiadott közleményében hangsúlyozta: "békés és időben korlátozott akcióról" van szó, amelynek célja nyomatékot adni követelésüknek, hogy érjen véget Szaddám Huszein iraki elnök uralma. A londoni székhelyű Iraki Nemzeti Kongresszus, a legnagyobb száműzetésben működő iraki ellenzéki szervezet elítélte a követségfoglalást. Hangsúlyozta: a csoport ismeretlen és nem képviseli az iraki ellenzéket.

"Felszabadító háborúnkat kizárólag Irak területére korlátozzuk" - mondta a legkevesebb hat nagyobb ellenzéki csoportot tömörítő szervezet szóvivője. "Igyekszünk további információkat szerezni ezekről az emberekről. Nem bocsátjuk meg az ilyen erőszakot" - tette hozzá. Az Iraki Nemzeti Kongresszus úgy értesült, hogy a berlini nagykövetséget megszálló csoport néhány hónapja alakult Németországban élő iraki ellenzékiekből.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.