Judit
-2 °C
8 °C

Irán felkészül az urándúsításra

2006.02.14. 11:13
Irán bejelentette, hogy előkészületeket tesz az urándúsítás újraindításához. Diplomaták azonban kételkednek benne, hogy Irán megfelelő technikai háttérrel rendelkezik a centrifugák hatékony működtetéséhez.

Irán kedden megerősítette, hogy újra hozzálátott az urándúsítás előkészületeihez, amely nyugati aggodalmak szerint távlatilag saját atomfegyver kiépítését célozza. "A parlamenti ratifikációnak megfelelően azt mondhatom: igen" - felelte Dzsavad Vaidi, az iráni atomprogramról tárgyaló küldöttség helyettes vezetője keddi sajtóértekezletén arra az újságírói kérdésre, felújította-e Irán az urándúsítási előkészületeket.

A teheráni parlament novemberben megszavazta, hogy Irán újrakezdi a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos tevékenységét, amennyiben atomdossziéját az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalják. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa február elején úgy döntött, hogy a BT-hez továbbítja a vitatott iráni atomprogram ügyét.

Az iráni tisztviselők igen óvatosan nyilatkoznak arról, hogy működésbe léptek-e a Natanz városában lévő földalatti nukleáris létesítményben a centrifugák. Dzsavad Vaidi az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy ezek apró műszaki részletek.

A centrifugák üzemeltetése

A centrifugák szuperszonikus sebességgel forogva dúsítják az uránt, gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá (sárga süti) alakítják át. Teherán azt állítja, hogy az elektromos áram termeléséhez van szüksége a dúsított uránhoz, és nem atomfegyverekhez. Diplomaták tavaly szeptemberben úgy vélték, hogy Iránnak súlyos nehézségei lesznek az urán ipari méretű dúsításával, amelyhez igen gyenge minőségű hexafluorid gázt használ, amely tönkreteheti a centrifugákat. A diplomaták ugyancsak kételkedtek abban, hogy Irán képes centrifugasorozatok működtetésére.

Vaidi a keddi sajtóértekezleten azt is bejelentette, hogy február 20-án iráni küldöttség utazik Moszkvába a közös iráni-orosz urándúsítás terveiről folytatandó tárgyalásokra.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!