Vilma
-7 °C
4 °C

Alig négy évet kapott Aghazsari professzor

2003.07.13. 13:31
A korábban halálra ítélt tanár ügyét újratárgyalták, és még a kirótt 74 botütés végrehajtását is felüggesztették.
A fellebbviteli bíróság nem egészen négy év börtönbüntetésre ítélte az istenkáromlással vádolt Hasem Aghazsari iráni egyetemi tanárt és írót, akinek előzőleg kiszabott halálbüntetése országos diáktüntetéseket váltott ki és a határozat felülvizsgálatához vezetett.

Megsértette az iszlámot

A teheráni tanárképző egyetem reformszellemű történelemprofesszorát pontosan 3 év 11 hónap és 29 napra ítélték, 5 éven át nem gyakorolhatja hivatását és nem tölthet be kormányzati posztot, a korábban kirótt 74 korbácsütés végrehajtását azonban felfüggesztették - közölte vasárnap Aghazsari ügyvédje az AP amerikai hírügynökséggel.

A professzort azután fogták perbe, hogy egy tavaly júniusi beszédében állítólag megsértette az iszlámot és megkérdőjelezte a vallási vezetők uralmát. Novemberben halálra ítélték, 10 évre eltiltották a tanítástól, 8 évi száműzetésre ítélték, amit három isten háta mögötti városban kellett volna letöltenie, sőt 74 korbácsütést is kiszabtak rá. Az iráni legfelsőbb bíróság februárban érvénytelenítette a halálbüntetést, és felülvizsgálatra visszautalta az ügyet az eljáró bíróságnak.

Késve értesítették

Az ügyvéd elmondta, hogy a mostani ítélet április 26-án született, amiről csak június 9-én tájékoztatták. Akkor azért nem jelentette be, mert tartottak az egyetemisták vezette rendszerellenes tüntetések és könnyen megvádolhatták volna izgatással.

Az ügyvéd az "igazság és az igazságszolgáltatás megsértésének" nevezte az ítéletet, hozzátéve: a fellebbviteli bíróság újabb vádakat emelt védence ellen, többek között rágalmazást és hazugságterjesztést vetett szemére. Közölte, hogy a hét elején megfellebbezte a határozatot, de egyelőre nem tudni, hogy ez lesz-e Aghazsari utolsó fellebbezése az ügyben.

Aghazsari tavaly novemberi elítélése az utóbbi három év legnagyobb diáktüntetéseit váltotta ki Iránban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!