Mihály
10 °C
25 °C

Tét nélküli választások Iránban

2000.05.05. 16:00
Pénteken kezdődött Iránban a parlamenti választások második fordulója, amikor 66 hely sorsát döntik el a választók. A második forduló Irán vallási vezetőjének, Khamenei Ayatollah - alkotmánynak betartó - törekvésének köszönhető.
66 helyre 132 jelölt van, hatan közülük nők. Az első fordulóban kilenc női képviselőt választottak meg, és ha a második fordulóban jelentkező hatot is megválasztják, akkor az iráni képviselőnők rekordot döntenek, számuk 15-re nő.

Irán vallási vezetője, Khamenei Ayatollah
Míg az első fordulóban 25 százalékos küszöb szükséges, a másodikban a választás érvényességéhez elegendő a relatív többség. Az első választási fordulóban 26.826.025 választó járult az urnákhoz. Az 52 szavazati körzet reggel 9-kor nyitott, és este 7-kor zár, azonban ha szükséges, 9 óráig meghosszabíthatják a körzetek nyitva tartását. A reggeli órákban a szavazók masszívan jelentkeztek a szavazó körzeteknéll - adja hírül az INA iszlám hírügynökség.

A szakértők már azt is pozítiv eredménynek tartják, hogy Iránban egyáltalán megtartják a választások második fordulóját. Februári választásokkor Mohamad Khatami elnököt támogató reformpártiak elsöprő győzelmet arattak. Azóta a politikai csatározások a legyőzött, de még hatalmon lévő konzervatívokkal eddig soha nem tapasztalt intenzítással folynak. A második fordulóban ugyanis 66 hely sorsa dől el, s ha az összes a konzervatívoknak jutna, akkor sem változnának az erőviszonyok.

A reformpártiak februári győzelmét az elemzők a szavazók életkorának változásával magyarázzák. A konzervatívokat többnyire a 21 évvel ezelőtti iszlám forradalom résztvevői támogatják, akik nosztalgiával emlékeznek a harcias időkre. A reformpártiak a fiatalok és nők elsöprő többségének támogatását élvezik. Iránban minden 16 éven felüli állampolgár jogosult szavazni, s ők a 21 évvel ezelőtt történtekről csupán tankönyvekből tudhatnak közelebbit.

Első forduló

A 290 parlamenti székből 170 jutott a refomrpártiaknak, és csupán 45 a konzervatívoknak. A fennmaradó 10 hely a független jelölteknek jutott. Ha a fennmaradó 66 hely a konzervatívoknak jutna, az erőviszonyok nem változnak.

A hatalmi harc 16 reformpárti újság betiltásával és több újságíró letartóztatásával és bebörtönzésével tetőzött. A konzervatívoknak egy erős szövetségese van, Irán vallási vezetője, Khamenei Ayatollah személyében. A tiltások, bebörtönzések miatt az utcán tüntető dühös egyetemistákat maga az elnök intette nyugalomra az egyhetes választási kampány kezdetén.

Az ország fővárosában, Teheránban 30 képviselő megválasztásának elismerését csűrik-csavarják, véget nem érnek a viták, újraszámlálások, feljelentések. Sokan szerették volna, ha a választások második fordulójára egyáltalán nem kerül sor, és a reformszellemű elnököt is mandátuma lejárta előtt cserélik le. Konzervatív irányultsága ellenére az ayatollah az alkotmányos rend betartása mellett foglalt állást, így meglehet, hogy júniusban a 21 éves múlttal rendelkező ország reformpárti elnökkel és parlamenttel fog rendelkezni történelmében először.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.