Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Tilos az illetlen zene Iránban

2005.12.20. 15:41
Az iráni elnök betiltotta a nyugati és az illetlen zenéket, de ez várhatóan csak a kezdete annak a folyamatnak, amelynek részeként Mahmúd Ahmadinedzsád megpróbálja visszaállítani Iránban az ultrakonzervatív értékrendet.

Megtiltotta az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinedzsád, hogy nyugati vagy "illetlen" zenéket játszanak az állami tévékben és rádiókban. A tiltás a Legfelsőbb Kulturális Forradalmi Bizottság októberi döntését követte, amiben nyugati zenék sugárzását korlátozták, adta hírül a BBC.

"Elérkezett az ideje, hogy az illetlen és a nyugati zenék tiltva legyenek a muzulmán Iránban" - áll a bizottság nyilatkozatában. A döntést azzal indokolták, hogy "a filmek, a sorozatok, és szinkronjaik felülvizsgálata és szabályozása elengedhetetlenül szükséges a közhelyek és az erőszak népszerűsítésének felszámolására".

A döntés befolyásolja majd Eric Clapton, Kenny G. és George Michael műveit is, ezeket a dalokat ugyanis gyakran használják háttérzenének vagy aláfestésnek az iráni tévé műsoraiban.

"Ez szörnyű" - mondta Babak Riahipour, iráni gitárművész, akinek a zenéjét szintén gyakran játszották a tévékben és rádiókban.

Mahmúd Ahmadinedzsád idei elnökválasztásakor azt ígérte, hogy megállítja a reformokat és visszavezeti Iránt az ultrakonzervatív értékekhez, amelyek az 1979-es forradalom idején is jellemezték. Az elnök programja célul tűzi ki továbbá a méréskelt parlamenti képviselők kiiktatását és személyük helyettesítését a politikai életben járatlan katonai és vallási vezetőkkel.

A közelmúltban Ahmadinedzsád többször is teret kapott a médiában Izrael-ellenes kirohanási kapcsán. Az iráni elnök tagadja a holokausztot, szerinte az csak egy "mítosz", valamint szeretné Izraelt Európába vagy Alaszkába telepíteni. Kijelentéseit erős nemzetközi bírálat követte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!