Eleonóra
1 °C
7 °C

Irán és az ENSZ egymást fenyegetik

2006.04.26. 07:25
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felelőtlenséggel vádolta Iránt. "Amennyiben a nyugati országok kemény intézkedéseket határoznak el, elrejtjük a programot. Amennyiben a Nyugat az erő nyelvét alkalmazza, nem számíthat arra, hogy biztosítjuk a nukleáris tevékenység átláthatóságát" - válaszolta az iráni főtárgyaló.

Ali Laridzsáni nukleáris ügyekben megbízott teheráni főtárgyaló azt üzente az ENSZ-nek, hogy országa egyszerűen elrejti atomprogramját, amennyiben a Nyugat kemény intézkedéseket, netán szankciókat foganatosít ellene. "Amennyiben a nyugati országok kemény intézkedéseket határoznak el, elrejtjük a programot. Amennyiben a Nyugat az erő nyelvét alkalmazza, nem számíthat arra, hogy biztosítjuk a nukleáris tevékenység átláthatóságát" - jelentette ki az iráni főtárgyaló, aki erre az esetre még azt is kilátásba helyezte, hogy országa beszüntet mindenfajta együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ).

A kemény megfogalmazású üzenet időzítését magyarázza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának ultimátuma szerint Teheránnak péntekig fel kell hagynia az urándúsítással.

Teherán kész megosztani

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete helyi idő szerint kedd este felelőtlenséggel vádolta Iránt azt követően, hogy Teherán kilátásba helyezte atomtechnológiájának más országok számára történő továbbadását.

New York-i nyilatkozatában John Bolton nagykövet Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ezzel kapcsolatos - állítólagos - kijelentésére hivatkozott. Szudáni lapjelentések szerint ugyanis a Szudánban tartózkodó Hamenei vendéglátói előtt azt hangoztatta, hogy Teherán kész megosztani nukleáris technológiáját más országokkal.

Bolton szerint ez a kijelentés is Irán felelőtlen magatartásáról tanúskodik. Ez a magatartás pedig az atomtechnológia, végső soron pedig az atomfegyver elterjedéséhez vezethet - fogalmazott a nagykövet, aki mindebből ismételten arra következtetett, hogy Teherán fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. Ezt pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyhatja figyelmen kívül - tette hozzá az amerikai diplomata. Bolton szerint a BT állandó tagjai még a héten összeülnek, hogy a további lépésekről tárgyaljanak.

Bécsben tárgyalnak

Két nappal a Biztonsági Tanács által szabott határidő letelte előtt, szerdán magas rangú küldöttség kezd tárgyalásokat Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség székhelyén. Az iráni delegáció szerdán érkezik az osztrák fővárosba, közvetlenül Teheránból.

Irán április 11-én jelentette be, hogy 164 centrifuga segítségével első ízben sikerült 3,5 százalékos (atomerőműben már felhasználható, atomfegyverbe azonban még alkalmatlan) dúsítású uránt előállítania. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban április 28-ig adott időt Iránnak urándúsító tevékenysége felfüggesztésére. A BT ezt a nyugati országok sürgetésére tette, amelyek attól tartanak, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Irán ezt cáfolja.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.