Mária
-6 °C
-2 °C

Az IRA mégsem hajlandó a lefegyverzésre

2001.08.14. 18:52
Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) kedden bejelentette, hogy visszavonja múlt csütörtöki nyilatkozatát, amely szerint hajlandó a lefegyverzésre. A bejelentéssel ismét vakvágányra került az északír békefolyamat.
A Belfastban megjelent nyilatkozat szerint a tárgyalások megrekedéséért a britpárti Ulsteri Unionista Párt felelős, hiszen csütörtöki ajánlatukat elutasította. (A protestáns oldal közölte, hogy már csak a katolikusok fegyvereinek tényleges beszolgáltatását tudja elfogadni a továbblépés alapjául, "ellenőrizhető módon történő használaton kívül helyezését" nem.) Az IRA továbbá azzal vádolta a brit kormányt, hogy nem teljesítette a békefolyamatban vállalt kötelezettségeit.

Mint ismeretes, péntek este John Reid brit északírügyi miniszter bejelentette, hogy péntek éjféltől felfüggeszti az ulsteri önkormányzati intézményrendszert, abból a célból, hogy a szembenálló pártoknak legyen idejük a további egyezkedésre. London reményei szerint ez idő alatt kellett volna áttörést elérni az IRA fegyvereinek beszolgáltatása ügyében, az IRA bejelentése azonban keresztülhúzta a számításokat. Az önkormányzatot egy nappal később visszaállították.

Unionista vezetők az IRA visszakozásában annak bizonyítékát látták, hogy a katolikus félkatonai szervezet valójában korántsem szándékozik letenni a fegyvert.

"Az IRA-nak nem áll szándékában semmiféle ellenőrizhető leszerelés, hanem nyilatkozatokkal akar további engedményeket kicsikarni a brit kormánytól - vélte Peter Robinson, a (nagypénteki békemegállapodásokat ellenző) Demokratikus Unionista Párt alelnöke.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.