Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Feloszlathatják az iraki párthadseregeket

2004.06.07. 11:37
Jelentős sikert ért el kinevezése után pár nappal Irak új miniszterelnöke. Ijád Alávi megállapodásra jutott a különböző politikai pártok félkatonai alakulatainak feloszlatásáról. Egyelőre nem tudni, hogy a megállapodás vonatkozik-e az amerikaiakkal hadban álló Mehdi Hadseregre.
Feloszlathatják az iraki félkatonai alakulatokat - jelentette a BBC. Irak a múlt héten kinevezett új miniszterelnöke, Ijád Alávi hétfőn jutott megállapodásra a különböző politikai csoportok mellett szerveződött fegyveres alakulatok leszereléséről.

Jelenleg mintegy százezer iraki szolgál különböző milíciáknál, ezek némelyike jelenleg az amerikaiakkal is harcban áll. Alávi szerint a csoportok lefegyverzése hónapokig is eltarthat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a leszerelésbe Moktada asz-Szádr szélsőséges síita vezér magánhadserege, a Mehdi hadsereg is beleegyezett. Szádr fegyveresei húsvét óta tartják ellenőrzésük alatt a síiták szent városát, Nedzsefet.

A június 30-ra tervezett hatalomátadás egyik fő nyitott kérdése volt a milíciák sorsa. A politikai csoportosulásokhoz kötődő alakulatok egyrészt nagy szerepet játszottak a rendfenntartásban, ugyanakkor komoly biztonsági kockázatot is jelentettek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.