Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Megegyeztek az iraki kormány névsoráról

2004.05.29. 21:43
Megegyezett a hatalmat az amerikaiaktól június 30-án átvevő iraki átmeneti kormány névsoráról az ideiglenes kormányzótanács, az iraki amerikai polgári közigazgatás vezetője és az ENSZ iraki különmegbízottja - jelentette be szombaton a kormányzótanács egy tagja.
Lahdar Brahimi, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, Paul Bremer, az iraki amerikai polgári közigazgatás vezetője és az ideiglenes kormányzótanács az ország etnikai és vallási összetételét tükröző, 30 fős átmeneti kormány felállításán fáradozik.

A megegyezést bejelentő iraki politikus szerint nem teljesen bizonyos, de nagyon valószínű, hogy a jelöltek elfogadják a számukra felkínált posztot. Az egyetlen vitás pont az alapjában protokolláris tisztséget betöltő államfő személye. E posztra a szunnita Adnán Pacsacsi, egykori külügyminiszter a legesélyesebb, de a kurdok és egyes síiták Ghazi Masal Adzsil al-Javer szunnita mérnököt, a kormányzótanács soros elnökét szeretnék inkább az államfői székben látni. Az elnöknek egy-egy síita, illetve kurd helyettese lenne.

Világi síiták és technokraták

Az átmeneti kormány legbefolyásosabb posztjára, a miniszterelnöki bársonyszékbe - mint azt már pénteken bejelentették - Ijád al-Allávi, a kormányzótanács világi síita tagja kerül, aki Szaddám Huszein országlása idején egy száműzetésben működő ellenzéki pártot irányította a CIA támogatásával.

A fontos olajügyi minisztérium vezetésére a technokrata Thamir Gadbant jelölték ki, aki Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése után rövid ideig a kulcsfontosságú olajipart felügyelte.

Hosjar Zebari kurd politikus, jelenlegi külügyminiszter lenne az új védelmi miniszter, míg a külügyminisztérium irányítása egy másik kurd politikus, Barham Szalih, irányítása alá kerülne. Szalih a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) tagjaként jelenleg szűkebb hazájának a miniszterelnöke.

Pénzügyminiszternek a síita Adel Abdul Mahdit jelölték. A szunnita Szamir Szumajdai maradna a belügyminiszter a június 30-án hivatalba lépő átmeneti kormányban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!