Emőke
8 °C
19 °C

Elkészült a vádirat a holokauszttagadó történész ügyében

2005.11.22. 17:32
Az Ausztriában két hete őrizetbe vett David Irving pere akár már a jövő év elején megkezdődhet. A férfi tagadja a II. világháborús gázkamrák létezését, ami a tilalmi törvénybe ütközik.

A bécsi ügyészség elkészítette a vádiratot az osztrák őrizetben levő David Irving történésszel szemben. Irvinget a tilalmi törvény alapján egytől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti - jelentette be az ügyészség kedden Bécsben.

#alt#
Irving egy 2003-as MIÉP-gyűlésen

A 67 esztendős Irvinget november 11-én vették őrizetbe Stájerországban egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A hatóságok akkor azt követően adták ki a parancsot, hogy Irving egy bécsi és egy leobeni előadásában is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését.

Nem jogerős

A vádirat még nem jogerős, Irvingnek két hete van arra, hogy ellenvetést tegyen. Ha lemond erről, már a jövő év elején megkezdődhet a pere a bécsi tartományi büntetőbíróságon. Ha a bíróság különösen veszélyesnek minősíti az elkövetőt vagy annak tettét, a perben kiszabható szabadságvesztés maximuma akár 20 évig is terjedhet.

Irvinget az 1947-ben elfogadott tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján állítják bíróság elé. A náci szervezetek újralapítását és a náci propagandát betiltó, valamint a holokauszt tagadását szankcionáló törvény alapján 1999 és 2004 között például 158 ítéletet hoztak Ausztriában.

Egy EP-képviselő mentelmi jogáról szavaznak
Felfüggesztené az Európai Parlament illetékes bizottsága Bruno Gollnisch mentelmi jogát, aki ellen a második világháborús náci gázkamrákról tett kijelentései miatt hazájában vádat emeltek. Gollnisch 2004 októberében Lyonban azt mondta: "Nem tagadom, hogy léteztek halálos gázkamrák. De nem vagyok a kérdés szakértője, és azt hiszem, hagynunk kellene a történészeket vitatkozni ezen". Nem vitatta, hogy "százezrek, milliók haltak meg" a holokausztban, de hozzátette: "azt illetően, hogy hogyan haltak meg ezek az emberek, vitát kellene indítani."
A törvény alapján 1-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket. Tíztől 20 évig - különösen veszélyes esetben pedig életfogytig - terjedő elzárása ítélhetik a náci szervezetek újralapítóit, valamint az azokban vezető szerepet vállalókat. Náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható büntetés.

Egy brit bíróság korábban már kimondta róla, hogy történelemhamisító. Irving autodidaktaként több könyvet írt a náci Németországról és Hitlerről, amelyekkel nagy feltűnést keltett. Többek között azt állította, hogy Hitlernek nem volt tudomása a zsidók tömeges meggyilkolásáról.

Magyarországon is nagy vihart kavart egy két ével ezelőtti nyilatkozata, amelyről bővebben cikkünkben olvashat.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.