Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Az Iszlambuli Brigádok szerint Moszkva a felelős

2004.09.04. 12:08
A két orosz utasszállító felrobbantását, valamint egy moszkvai metróállomás bejáratánál kedden végrehajtott öngyilkos merényletet is magára vállaló Iszlambuli Brigádok szerint a Beszlanban legalább 250 áldozatot szedő túszejtésért az orosz kormány a felelős. Török lapok az orosz különleges egységek amatőrizmusával magyarázzák az áldozatok magas számát.
Az orosz kormányt tette felelőssé az észak-oszétiai iskolai túszejtésért szombati közleményében az Iszlambuli Brigádok nevű terrorszervezet. "Üdvözöljük csecsenföldi testvéreinknek a méltóságuk és vallásuk védelmében tett erőfeszítéseit, és a gyűlöletes orosz kormányra hárítjuk az oszétiai akció miatti felelősséget" - írta a terrorcsoport egy iszlámista internetes oldalra feltett közleményében, amelynek hitelességét egyelőre nem lehet megerősíteni.

Az Iszlambuli Brigádok vállalták magukra a múlt héten lezuhant két orosz utasszállító felrobbantását, valamint a moszkvai Rizsszkaja metróállomás bejáratánál kedden végrehajtott öngyilkos merényletet is.

A török sajtó szombaton egyhangúlag "elborzadva" tálalta a beszlani túszdráma végkifejletének "vérfürdőjét", s a nagy számú halálos áldozatért az orosz különleges erők "amatőrizmusát" tette felelőssé. "Putyin rulettje" címmel fejelte meg frontoldalát a Vatan című lap, azt állítva, hogy az orosz erők nem tervezett ostroma változtatta "tömegmészárlássá" a túszejtő akciót.

A liberális Milliyet szintén az orosz erők amatőrizmusát bírálta, amiért nem volt képes véget vetni egy ilyen túszejtő akciónak. "Ez nem egy (antiterrorista) hadművelet volt, hanem a túszejtőkkel folytatott tűzpárbaj" - írja a napilap. A Yeni Safak című iszlámista napilap "gyilkos mentőakcióként" ostorozta az orosz hatóságok fellépését.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.