Natália
-3 °C
7 °C

Helyhatósági választások kezdődtek Olaszországban

2003.05.25. 12:07
Több mint 11 millió embert várnak az urnákhoz, hogy döntsenek csaknem ötszáz városi és tizenkét megyei önkormányzat jövőbeni összetételéről.
A mintegy 57 millió lakosú Olaszországban pontosan 11.245.112 választásra jogosult embert szólítanak az urnák elé, akik 13.265 választási körzetben adhatják le szavazatukat. Tizenkét megyei szintű önkormányzat jövőbeni vezető testületeiről kell dönteniük - Massa-Carrarában, Rómában, Beneventóban, Foggiában, Agrigentóban, Caltanissettában, Cataniában, Ennában, Messinában, Palermóban, Siracusában és Trapaniban. Ugyancsak szavazniuk kell csaknem ötszáz városi önkormányzat összetételéről, ezek között kilenc megyei székhely is szerepel: Brescia, Sondrio, Treviso, Vicenza, Massa, Pisa, Pescara, Messina és Ragusa.

Korrupció és kommunizmus

A jobbközép kormánykoalíció és a balközép ellenzéki szövetség egyaránt országos szintre emelte a választási kampányt, a korábbiakhoz hasonlóan most is sokan inkább a "politikai hűség", semmint a helyi problémák szempontjai alapján töltik ki a szavazócéduláikat. Silvio Berlusconi miniszterelnök ismét személyiségének lehengerlő erejével próbálta megnyerni az olaszokat. Ezért valóságos háborúvá fajult a kampány, amelybe Berlusconi az ellene folyó korrupciós pert is belekeverte, kommunista befolyás alatt álló bírók politikai támadásának minősítve a büntetőjogi felelősségre vonást. A kormányfő az utóbbi hetekben "kommunista veszéllyel" riogatta a választókat.

A balközép koalíció vezetői folyamatosan védekeztek Berlusconi vádjai ellen. Azzal érveltek, hogy a miniszterelnök saját büntetőjogi felelőssége alól próbál kibújni, s ezért "menekül előre", a politika terepén intézve támadást ellenfeleivel szemben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.