Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Süllyesztőbe került az izraeli jobboldal

2006.03.29. 09:24
Nehéz kormányalakításra számíthat a választást megnyerő, de a várakozásokat alulmúló Kadima Izraelben. A kompromisszumkeresést jelzi, hogy győzelmi beszédében a párt vezére tárgyalást ajánlott Abasznak, bár eddig az egyoldalú kivonulás politikáját hirdette. A Likud darabjaira hullott, a tönkrevert jobboldali párt csak az ötödik helyet szerezte meg a szavazáson.

A kiábrándító exit-polloknál is rosszabbul szerepelt az izraeli választásokon a szavazás előtt akár negyven mandátumra is esélyesnek tartott Kadima. A Saron kómába esése előtt grundolt centrista párt a szavazatok 99,5 százalékának összesítése alapján 28 mandátumot szerzett a 120 tagú parlamentben, a Knesszetben.

Rétegpártok nagy napja

Második helyen az előzetes felmérésekhez képest megerősödő, az exit-pollok becslését kicsit alulmúló Munkapárt végzett 20 képviselői hellyel. A likud veresége is kiteljesedett az exit-pollok becsléseihez képest. Binjamin Netanjahu vezetésével az egyre inkább a szélsőjobbra tolódó párt végül csak az ötödik lett 11 mandátummal.

A Likudot nagy meglepetésre megelőzte az orosz ortodox bevándorlókat tömörítő Jiszrael Beitejnu 12 mandátummal. Az este egyik nagy fordulataként az észak-afrikai, szefárd ortodoxokat tömörítő Sasz is előretört az exit-pollokhoz képest, végül nem csak a likudot, de a Beitejnút is megelőzte, 13 képviselővel a Knesszet harmadik legerősebb pártja lett.

A Likud szövetségesének számító, szélsőjobboldali-ortodox Nemzeti Szövetség-Nemzeti Vallásos Párt 9 képviselői helyet szerzett. Hét mandátumhoz jutott a semmiből érkezett Nyugdíjasok Pártja, 6-ot a nem cionista ortodoxok Egyesült Tóra Judaizmus nevű koalíciója, ami a Kadima jövőbeni szövetségese lehet. A baloldali, az egyoldalú kivonulás politikáját ellenző Meretz négy mandátumot szerzett, a három arab párt 10 képviselőt delegálhat.

Tárgyalásra kényszerülhet

Ehud Olmert, a Kadima vezetését Saron agyvérzése után átvevő jobboldali jeruzsálemi polgármester győzelmi beszédében tárgyalásokat kezdett Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, jelentette a Haaretz. Olmert elvileg az egyoldalú kivonulás híve, tárgyalási ajánlatával egy baloldali koalíció alapjait teremthette meg. A Kadimának a Munkapárt támogatása nem elég, a Sasz és a Meretz bevonására is szüksége van egy életképes kormány létrehozásához.

"Készen állunk a kompromisszumra szeretett országunk egyes részeinek feladásáról" - üzente meg Olmert Abasznak győzelmi beszédében. Mint mondta, ha a palesztinok "elég bölcsek a cselekvéshez", akkor hamarosan tárgyalások kezdődhetnek a kivonulás mikéntjéről - szemben a teljesen egyoldalúan végrehajtott gázai kivonulással.

Képviselet nélkül

A szavazást egyébként apátia jellemezte, a részvétel - 63,2 százalék - történelmi mélypont az izraeli demokrácia történetében. Az alacsony részvétel egyik okát az elemzők abban látták, hogy bár konszenzus látszik kialakulni az egyoldalú kivonulások támogatásában, a tárgyalásos béke hívei az utolsó pillanatig bizonytalankodtak, sokan közülük végül nem is szavaztak.

Az utolsó pillanatban a szavazás mellett döntő bizonytalanok egy része végül a Munkapárt mellé állt, egy másik részük pedig a választás nagy győztesét, a Nyugdíjasok Pártját támogatta. A vallásos rétegpártok jó szereplése is az alacsony részvétel eredménye.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.