Vilma
-7 °C
4 °C

Bekerítik Jeruzsálemet?

2002.01.30. 12:30
Az izraeli legfelsőbb bíróság kedden elutasította a hadsereg célzott gyilkosságai ellen benyújtott keresetet. A bíróság döntését indokolva kifejtette: nincs joga beavatkozni a hadsereg hadműveleti döntéseibe. Eközben Ariel Saron ismertette az izraeli biztonsági kabinet tervét arról, hogy Nagy-Jeruzsálemet biztonsági gyűrűvel vennék körbe.
Hosszú és durva vita után elutasította egy arab képviselő az izraeli hadsereg célzott gyilkosságainak ügyében beadott keresetét az izraeli legfelsőbb bíróság kedden. A meghallgatást rosszmájú megjegyzések és heves szócsaták jellemezték - írja beszámolójában a Jerusalem Post. A meghallgatás egy pontján, amikor a beadványt beterjesztő Muhammad Barakeh parlamenti képviselő ügyvédje, Naima Attia kijelentette: az izraeli hadsereg a terroristák elleni célzott gyilkosságok helyett akár a letartóztatások eszközével is élhetne, Misael Chesin bíró egyszerűen üvöltéssel utasította el a felvetést - írja a Jerusalem Post.

A hadsereg a vád, a védelem és a bíró - egyben

Attia érvelésében hangsúlyozta: a hadsereg egymaga gyanúsít, tárgyal, ítél, majd végrehajt, pedig ez valójában a bíróságok feladata lenne. A bíróság véleménye szerint azonban nem az ő feladatuk annak meghatározása, ki a terrorista. A palesztinok háborúban állnak Izraellel - érvelt Izrael állam képviselője.

Hárommillió palesztin él a megszállt területeken, míg kevesebb, mint ezer ügyben folyik eljárás. Ez nem egy napi háború - érvelt ez ellen Attia. Csak sétáljon végig Jeruzsálem elhagyott utcáin - válaszolta erre a bíróság elnöke Elijahu Mazza. Ezután vetették el a keresetet.

Körbefalazzák Jeruzsálemet

Eközben Ariel Saron miniszterelnök jóváhagyta azt a tervet, mely biztonsági gyűrűvel vonná körbe Jeruzsálem egészét, beleértve a megszállt Kelet-Jeruzsálemet is, jelezvén, hogy Izrael nem mond le az egységes városról - jelentette a BBC. A "Jeruzsálem beborítása" terv biztonsági kamerák, kerítések és útblokádok gyűrűjével venné körbe a várost.

Akik robbantani akarnak 'utat találnak a városba'

A terv az egy idős polgár halálát követelő vasárnapi öngyilkos merénylet után merült fel. Palesztin tisztviselők szerint a terv működésképtelen, mert a probléma politikai, és akik támadásokat akarnak végrehajtani, azok Ziad Abu Zajjad palesztin Jeruzsálem-ügyi miniszter szerint "mindig utat találnak majd a városba".

Robbantottak is

Nem sokkal Saron bejelentése után egy öngyilkos merénylő Észak-Izraelben felrobbantott egy járművet, melyben minden bizonnyal az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét két ügynöke és egy palesztin informátoruk utazott. A merényletben, melyért az Arafat irányítása alatt álló Fatah vállalta a felelőséget, az elkövető életét vesztette. Az autó három utasa súlyos sérüléseket szenvedett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.