Piroska
-12 °C
-2 °C

Kivonulás Libanonból?

2000.03.06. 22:02
Az izraeli kormánykabinet egyhangúlag megszavazta csapatainak kivonulását a szinte 20 éve folyamatos megszállás alatt tartott dél-libanoni területekről. A döntés értelmében a csapatoknak idén júliusig kell visszavonulniuk. Ehud Barak izraeli miniszterelnök, az 1999-es miniszterelnöki választások alkalmával tett kampányígéretét szeretné így megvalósítani. A döntés gakorlati megvalósítása azonban nemcsak Izraeltől és Libanontól függ: a miniszterelnök Szírival szeretne végre megegyezni a Golán fennsíkról.

"A vérfürdőnek vége"
"A tragédia véget ért. Fiaink hazatérnek és a libanoni vérfürdőnek vége" - nyilatkozta a miniszterelnök a kormányülés végén. Barak egy méltóságteljes, Szíria áldását is élvező visszavonulást szeretne, amit egy Libanonnal kötött békeszerződés követne. A megegyezés Libanonnak is érdeke: a fegyverropogással hangosított visszavonulás politikai instabilitást generálna Libanonban, ahol a vallásos feszültségeket még az 1975-1991-es polgárháború sem csillapította le.

Ördögi kör

Izrael: dél-Libanonból minden áron kivonulunk

Libanon: kivonulás előtt egyezzünk meg, Szíriával is.

Szíria: megegyezés előtt adjátok vissza a Golán-fennsíkot.

Izrael: a Golán-fennsikot nem adjuk vissza

A szóban forgó dél-libanoni területeket Izrael 1978-ban foglalta el, jelenleg egy 10-20 km széles, a tengerparttól a libanoni hegyekig húzódó csíkon vannak szétszórva az izraeli katonák. A buffer-zónára Izrael szerint azért volt szükség, hogy az Észak-Izraelben lakókat védni tudják az arab gerillaharcosoktól. Utoljára ez év február elején csaptak össze a szembenállók.

Salim Hoss libanoni miniszterelnök üdvözölte a lépést, de úgy vélte globálisabb szerződés keretén belül kell megegyezni, mert "nem bízunk Izrael szándékaiban, csak ha azt egy szerződésben fogadjuk el". A globális békeszerződés pedig Szíriát is tárgyalófélként kívánja. A szíriai hivatalosságok egyelőre még nem nyilatkoztak a kérdésben.

Libanon térképe az Izrael által elfoglalt zónával
Szíriával viszont a Golán fennsík visszaadásának feltételeiről kellene megegyezni. Az 1967-ben elfoglalt és 1981-ben csatolt területért Izrael elismerést és biztonsági garanciákat (félkatonai egységek hátrahagyását a fennsíkon) kér cserébe. Eddig egyetlen izraeli miniszterelnök sem ígért visszavonulást a Golán fennsíkról, az izraeli nép is mélyen megosztott a kérdésben. Egy 1999 decemberében végzett közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 46 százaléka a visszovonulás mellett, és ugyancsak 46 százalék a visszavonulás ellen szavazott.

Barak határozottnak látszik: szerinte a visszavonulás meglesz, a döntés végrehajtását nem zavarhatja meg a Libanonnal és Szíriával folytatott béketárgyalások esetleges megtorpanása sem. A szakértők szerint az egyoldalú visszavonulás legjobb esetben hatalmi űrt, legroszabb esetben pedig egy újabb vérfürdőt eredményezhet.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.