Árpád
-2 °C
9 °C

Az arab államok elítélik az izraeli bombázást

2001.04.16. 21:20
Széles körben bírálják Izraelt amiatt, hogy légicsapást mért egy szíriai radarállomás ellen Libanonban. A libanoni elnök szerint a rajtaütés a konfliktus kiszélesedéséhez vezethet. Jordánia elítélte a támadást, mindazonáltal az ország külügyminisztere nem halasztotta el a hétfői izraeli látogatását. Izrael közölte, hogy az akció megtorlás volt a Libanonban állomásozó Hezbollah gerillák támadása miatt. A hadsereg által kiadott közlemény szerint Szíria a Hezbollahnak nyújtott támogatással továbbra is bátorítja az Izrael elleni terrorizmust.
Izrael a radarállomás elleni akcióval egyértelmű üzenetet küldött a szír vezetésnek: drága árat fog fizetni, ha nem hagy fel a zsidó állam ellen harcoló Hezbollah-gerillák támogatásával. Ron Kitri dandártábornok, az izraeli hadsereg szóvivője szerint a damaszkuszi vezetés tudomására akarták hozni, hogy "most már elég, eddig és ne tovább".

Hárman meghaltak

Hezbollah: Teheránból irányítva
A síita fundamentalista Hezbollah szervezet 1982-ben, az izraeli katonák libanoni bevonulása után alakult meg. A Teheránból irányított és pénzelt szervezet egy iráni mintára létrehozott iszlám köztársaság megteremtéséért küzd Libanonban. A Hezbollahnak hozzávetőlegesen 7000 állandó harcosa van, de szükség esetén további embereket tud mozgósítani.
A libanoni légtérbe mélyen berepülő izraeli harci repülőgépek hétfőre virradóra megsemmisítettek egy szíriai radarállomást, amely 45 kilométerre volt a libanoni fővárostól, Bejrúttól. A légicsapásban legalább három szíriai katona életét vesztette. Libanon és Szíria 1991-ben segítségnyújtási egyezményt kötött, Libanonban 300 ezer szíriai katona állomásozik. Izrael utoljára 1996 áprilisában támadott szíriai katonai állást Libanonban. A Bekaa-völgyben most végrehajtott akcióval Izrael egyik katonája halálát torolta meg, akit szombaton gyilkoltak meg a Hezbollah tagjai - írta az MTI.

Damaszkusz az újabb válságért Izraelt hibáztatja

Az akciót követően a szír vezetés egyik - nevének elhallgatását kérő tagja - közölte: Damaszkusz fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát minden agresszióval szemben. Szíriai megítélés szerint a légitámadás növeli a feszültséget a régióban. Ezért Damaszkusz az újabb válságért minden felelősséget Izraelre hárít. A tisztségviselő egyúttal felszólította az ENSZ-t, hogy foglaljon határozottan állást e veszélyes provokációkkal szemben, és tegyen erőfeszítéseket azért, hogy Izrael kivonuljon a megszállt arab területekről.

Aggodalmak, mindenütt

Szíriai és libanoni tisztek a helyszínen
fotó: EPA
Emile Lahud libanoni elnök szerint a Libanonban lévő szíriai objektumok elleni izraeli légitámadások "általános konfrontációhoz" vezethetnek. Palesztin illetékesek sürgették az Egyesült Államokat és az arab nemzeteket, hogy állítsák meg a fegyveres konfliktus eszkalációját. Nazi Amr, a parlamenti ügyek minisztere szerint Washingtonnak azonnal lépnie kell, hogy megállítsa a közel-keleti helyzet romlását, és visszavigye az arabokat és az izraelieket a tárgyalóasztalhoz.

A Jeruzsálemben tartózkodó Abdullah al-Hatib jordániai külügyminiszter olyan indokolatlan és elfogadhatatlan lépésnek nevezte az izraeli támadást, amely veszélybe sodorhatja a térség stabilitását és biztonságát. Hatib, aki három órás tárgyalást folytatott Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel, az első arab politikus, aki a zsidó államba látogat Ariel Saron kormányfő hatalomra jutása óta.

A francia külügyminisztérium hétfőn mélységes aggodalmát fejezte ki a bombázás miatt, és felszólított "minden érdekelt felet", hogy vessen véget az erőszaknak. Párizs rendkívül gyors reagálásában figyelmeztetett a harci cselekmények eszkalációjának veszélyére

Palesztin támadás, izraeli megtorlás Palesztinok legkevesebb öt aknagránátot lőttek ki hétfőn a Gázai övezetből a határtól öt kilométerre lévő, dél-izraeli Szderot településre, de izraeli katonai tisztviselők szerint a lövedékek sem sebesülést, sem károkat nem okoztak.

Az izraeli hadsereg gyors megtorló akcióval válaszolt, harckocsikból és nehézgéppuskákból zúdított tüzet a Gázai övezetben lévő palesztin biztonsági célpontokra Beit Hanun körzetében, megsebesítve három rendőrt - közölték palesztin biztonsági források. Izraeli közlés szerint a hadsereg azokat a palesztin állásokat támadta, amelyekből a lövedékek érkeztek.

A Reuters tudósítása szerint ez volt a Gázai övezettel szomszédos izraeli területet legmélyebben érő aknagránát-támadás a palesztin felkelés múlt szeptember végi kezdete óta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.