Mária
-6 °C
-2 °C

Arafat a harcok leállítására adott parancsot

2000.11.15. 14:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Jasszer Arafat palesztin elnök - független, ámde területtel nem rendelkező államuk kikiáltásának 12. évfordulóján - az izraeli célpontok elleni támadások beszűntetésére adott parancsot, ám ennek ellenére nem szűnnek a harcok. Az izraeli kabinet válságülést tart, míg az ellenzéki Likud előrehozott választásokat sürget.
Jasszer Arafat palesztin elnök - független, ámde területtel nem rendelkező államuk kikiáltásának 12. évfordulóján - az izraeli célpontok elleni támadások beszűntetésére adott parancsot - jelentette az AFP. Korábban úgy volt, hogy ezen az évfordulón kiáltják ki a ,,valódi" palesztin államot, ám ezt egy héttel ezelőtt elhalasztották. A fegyvernyugvásra való fölszólítás ellenére összecsapások voltak ma a karni határátkelőnél, a Gáza-övezet és Izrael közt, itt egy palesztin meghalt, tizenöt megsebesült. Ehud Barak kormányfő és kabinetje ma várhatóan szükségtalálkozót tart, a súlyosbodó helyzet megvitatására.

A palesztinok nagyobb szerepet szánnának az EU-nak
Az Európai Unió és tizenkét Földközi-tengermelléki ország szerdán kezdődő marseille-i tanácskozása előtt Nabil Saat palesztin miniszter az uniós országok "bátorságának" hiányát kifogásolta a jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus kapcsán, és arra sürgette a tizenötöket, foglaljanak el határozottabb palesztinbarát álláspontot a válság megítélésében. Elemzők szerint ez része annak a palesztin stratégiának, amely a halottnak minősített oslói békefolyamat helyett új vágányra terelné a rendezést, nagyobb európai és orosz részvétellel - ellensúlyozandó az ,,Izrael-párti" amerikai hatást.

Arafat persona non grata

Szerdán felravatalozták Jicak Rabint volt izraeli kormányfő nemrégiben elhunyt feleségének holttestét. A délutáni órákban megtartott temetésre várják többek közt Hillary Clintont és lányát, Chelsea-t, Dennis Ross amerikai diplomatát és Igor Ivanov orosz külügyminisztert. Jasszer Arafatot, aki korábban jelezte részvételi szándékát, Ehud Barak kormányfő persona non grata-nak tekinti a temetésen.

Saron előrehozott választásokat szeretne

Eközben a jobboldali Likud elnöke, Ariel Saron - aki a palesztinok és a nemzetközi közvélemény jelentős része szerint részben felelős a zavargások kirobbanásáért - Chicagóban beszélve előrehozott választásokat sürgetett, mondván nem szabad megengedni, hogy Barak pártja tárgyaljon a palesztinokkal a békéről - jelentette az MTI.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!