Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Izrael megtorlásra készül

2000.11.20. 11:38
Ketten meghaltak, és többen megsebesültek hétfőn, mikor egy iskolás gyermekeket szállító busz felrobbant. Ehud Barak izraeli miniszterelnök aljasnak minősítette a merényletet, és összehívta a Biztonsági Tanácsot, amely megtorló intézkedéseket dolgoz ki. A közel-keleti harcok ismételt fellángolása óta 257-en haltak meg az utcai harcokban.

Két ember meghalt, és közel tíz megsebesült egy pokolgépes merényletben hétfőn a Gáza-övezetben, Kfar Darom zsidó település közelében. A támadást egy gyermekeket szállító iskolai busz ellen intézték. Egyetlen gyermek sem halt meg a támadás következtében, de többen közülük megsebesültek.

A gyermekeket szállító páncélozott buszt izraeli katonák kísérték a támadás pillanatában. A BBC tudósítója szerint a merénylők a busz útvonalán rejtették el bombájukat, és az a buszt érzékelve felrobbant. A tudósítások szerint az áldozatok civil lakosok, a gyermekeket kísérők közül kerültek ki. Az izraeli tévé meg nem erősített híradása szerint a katonai kíséret tagjai közül is áldozatul esett egy katona.

Barak: Aljas és megvetendő támadás

Röviddel a robbantás után Ehud Barak izraeli miniszterelnök kemény nyilatkozatban ítélte el a támadást: ,,Annyira súlyos, aljas és megvetendő ez a támadás, hogy úgy hiszem, nem hagyhatjuk válasz nélkül az esetet." A miniszterelnök arra utalt nyilatkozatában, hogy eleget tettek szombaton a palesztin hatóságok ama kérésének, hogy ne torolják meg a palesztin rendőr által meggyilkolt izraeli katona halálát.

Barak sürgős tanácskozásra hívta össze a Biztonsági Tanácsot, és ott döntik majd el, hogyan válaszolnak a bombatámadásra. A támadás véget vethet a két fél erőszak megfékezése érdekében tett intézkedéseinek. Arafat és Barak egyenként önuralomra szólította fel az utcán harcolókat.

A harcok eddigi mérlege: 257 halott

A felhívások ellenére vasárnap is folytatódtak az összecsapások. Szeptember 28-a óta, a közel-keleti utcai összecsapások kiújulásának kezdetétől, 257 ember halt meg a harcokban: közülük 219 palesztin, 25 zsidó és 13 izraeli arab.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!