Miklós
-7 °C
2 °C

Izraeli páncélos hadoszlop vonult be Dél-Libanonba

2006.08.09. 00:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Izraeli harckocsikból és páncélozott harcjárművekből álló hadoszlop vonult be tüzérségi tűz és légi csapások fedezetében szerda este Dél-Libanonba, nem sokkal a szárazföldi hadműveletek kiszélesítéséről hozott izraeli döntés után.

Tizenöt izraeli katona esett el szerdán a Hezbollahhal vívott harcokban Dél-Libanonban, közölte egy izraeli katonai szóvivő. Harmincnyolc katona megsebesült a szóvivő tájékoztatása szerint. Az izraeli televízió úgy tudja, hogy az elesett katonák között több tartalékos is volt.

Kiterjesztették a hadműveleteket

A Metullából érkező izraeli páncéloscsapat a határtól mintegy 5 kilométerre, egy dombon foglalt el harcálláspontokat, a galileai területsáv legészakibb csücskével szemben. Előrenyomulásuk során több házat leromboltak - közölték a megtorlástól tartva nevük elhallgatását kérő szemtanúk Burdzs al-Mulúk faluból.

A harckocsizók röviddel azután hatoltak be Libanon területére, hogy az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött: kiterjeszti a szárazföldi offenzívát és a hadsereg egészen a Lítáni folyóig nyomulhat előre, amelynek völgye a szóban forgó térségben mindössze hat kilométerre fekszik a határtól.

Porfelhő a nyomukban

Az egyenetlen terep és a hadoszlop felverte porfelhő miatt a szemtanúk arról nem tudtak felvilágosítást adni, hogy hány izraeli harckocsi és páncélozott jármű érkezett a térségbe. Az izraeli légierő és a haditengerészet eközben szerdán is folytatta a Bejrút déli elővárosai elleni támadásait, szórványosan tűz alatt tartva a síita kerületeket és a Hezbollah fellegvárainak tartott térségeket.

A libanoni rendőrség elmondása szerint harci gépek bombázták és hadihajókról lőtték a keresztények lakta negyed közelében fekvő Siáh városrészt, amelyet mostanáig megkíméltek a támadások. Az ottani viszonylagos nyugalom miatt sok síita menekült át a légi csapásoktól erősen sújtott Dahíja kerületből Siáhba, ahova szerdán legalább négy, hadihajóról kilőtt rakéta csapódott be.

Temetést bombáztak

Izraeli harci gépek emellett két bombát dobtak a fő útvonalra, a Naszrallah sugárútra, nagy riadalmat keltve a hétfői bombázás halottainak temetésén, majd öt bomba hullott a mintegy százfős gyászoló tömegre, és a koporsóvivők a holttesteket a sírbolt szélén hagyva futottak fedezékbe. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A két nappal ezelőtti bombázásban három épület dőlt romba és a szerdán közzétett, legutóbbi libanoni adatok szerint legalább 41 ember vesztette életét, további 61 pedig megsebesült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.