Hajnalka
-1 °C
15 °C

Folytatódó tárgyalások az izraeli-palesztin békéről

2000.07.31. 14:52
A Camp David-i béketárgyalások vasárnap a tárgyalódelegációk találkozásával folytatódtak Jerikóban. Míg Arafat Európában és az arab országokban próbál támogatást szerezni ügyének, Barak két bizalmatlansági indítványnak néz elébe hétfőn. Az izraeli miniszterelnök esetleges bukása a békefolyamat lelassulásához, sőt teljes kudarcához is vezethet, ami újabb háborúba taszíthatja a Közel-Keletet.
A sikertelenül végződő Camp David-i izraeli-arab béketárgyalások után vasárnap Jerikóban találkoztak a tárgyalódelegációk, ahol mindkét fél a megbeszélések folytatását szorgalmazta. A palesztin béketárgyalókat azzal a megbízással küldték el a találkozóra, hogy szeptember 13-ig, a palesztin állam kikiáltásának időpontjáig végleges státusmegegyezést kell kidolgozni.

A jerikói tárgyalások célja a már korábban aláírt elvi megegyezések átültetése a gyakorlatba. A legfontosabb ezek közül a Ciszjordániában állomásozó izraeli csapatok visszavonása, további területek visszaadása a palesztinoknak, illetve palesztin foglyok szabadon bocsátása. A vasárnapi tárgyalásokon egy szó sem esett a Camp David-i kudarcot okozó Jeruzsálemről. Mint ismeretes, a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék függetlenné váló államuk fővárosának, az izraeli partner szerint a szent város oszthatatlan.

Bill Clinton
Fontolgatja azt, hogy a Tel Aviv-i amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költözteti
Amerikai nagykövetség Jeruzsálemben?

Jeruzsálem ügyében pénteken született egy érdekes kijelentés: Clinton elnök az izraeli televíziónak adott interjúban elmondta, hogy fontolgatja azt, hogy a Tel Aviv-i amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költözteti. Ezzel a zsidók város feletti jogosultságát ismerné el. A palesztinok felháborodással fogadták ezt a hírt.

Arafat nem annyira biztos szeptember 13-ában

A vasárnapi tárgyalások befejeztével Jasszer Arafat Szaúd-Arábiában folytatta nemzetközi körútját, ahol Fahd király teljes támogatásáról biztosította a palesztin vezetőt. Szombaton Arafat Franciaországban tartózkodott, annak jeléül, hogy határozottabb európai közbelépést szeretne a béketárgyalásokban. A palesztin vezető így szeretné ellensúlyozni Amerika ,,Izrael-párti" viselkedését.

Elemzők szerint Arafat Franciaországban tett kijelentései alapján elképzelhető, hogy nem szeptember 13-a lesz a palesztin állam kikiáltásának napja. ,,Normális körülmények között a határidő szeptemberben van, néhány hét múlva. Megfontoljuk az alkalmas időpontot a függetlenség kikiáltására. Minden barátunk tanácsát figyelembe vesszük." - nyilatkozta az arab vezető. Mint ismeretes, Izrael és az Egyesült Államok korábban igen hevesen kritizálta a palesztinokat abbéli döntésükben, hogy államuk kikiáltását szeptember 13-ára tűzték ki, ,,egyoldalú határidőt" szabva ezzel a béketárgyalásoknak. Izrael arra figyelmeztetett, hogy ha békeegyezmény nélkül váltja be Arafat fenyegetését, akkor annektálni fogja a palesztin területek egy részét.

Barak izraeli miniszterelnök
Otthoni helyzete egyre labilisabb
Barak bizalmatlansági indítványok előtt

Barak izraeli miniszterelnök otthoni helyzete eközben egyre labilisabb. A Camp David-i béketárgyalásokra úgy utazott el, hogy koalíciója a parlamentben kisebbségbe került, mert három vallásos párt megvonta támogatását békepolitikája miatt. Most hétfőn két bizalmatlansági szavazást kell kormányának átvészelnie.

A békefolyamat alakulása szempontjából is fontos bizalmatlansági indítvány azt hivatott eldönteni, hogy Barak továbbra is miniszterelnök maradjon-e, vagy új választásokat írjanak ki. Barak folytatná az izraeli-palesztin tárgyalásokat, míg az új választások megvárakoztatnák a békefolyamatot. Minden késleltetés, a szeptember 13-i határidő miatt, a konfliktus elmérgesedéséhez, esetleg újabb fegyveres összetűzésekhez vezethetne.

Pártpolitikai manőverezés, Barak sorsa

Dávid Lévi külügyminiszter, aki szintén túlzónak találja Barak palesztinoknak tett engedményeit, megpróbálta a kormány stabilitását lemondásával veszélyeztetni. Miután azonban felkérte Barakot, kössön szövetséget a jobboldali Likud párttal, és alkosson össznemzeti kormányt, lemondási szándékát csütörtökig elhalasztotta. A Likud azzal vádolja Barakot, hogy Izrael biztonságát kockáztatta a palesztinoknak tett túl sok engedménnyel, és a párt elnökének, Ariel Sáronnak rádiónyilatkozata szerint nem hajlandó Barak kormányában szerepet vállalni. Egyes elemzők szerint Barak kész politikai alkuba bocsátkozni a Likuddal, Lévi szerint Barak hajlandó ,,minden erőfeszítésre", a párt követeléseinek teljesítésére. Mások azonban úgy látják, Barak baloldali koalícióját próbálja majd inkább újjáéleszteni, mert kicsi az esélye annak, hogy a palesztinoknak tett békeajánlatát el tudná fogadtatni Izrael jobboldali pártjaival. Dávid Lévi egyébként már két miniszterelnök bukását is előidézte: elemzők szerint Benjamin Netanyahu miniszterelnökségének vége Lévi lemondásával kezdődött. Nyolc évvel ezelőtt, ugyancsak külügyminiszterként, Lévi meghatározó szerepet játszott Jitzak Samír kormányának megbuktatásában is.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.