Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Mérnökből lett népvezér a független Palesztina megalapítója

2004.11.05. 11:48
Palesztina függetlensége elképzelhetetlen lenne Arafat nélkül. A palesztinok a szabadságáért folytatott harcában játszott szerepe megkérdőjelezhetetlen ugyan, ám hatalma megerősítése érdekében vitatható lépéseket is tett. Öröksége ráadásul valószínűleg káosz és zűrzavar lesz.
Mérnökből lett népvezér

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A hetvenötéves palesztin vezető a gázai övezetben született 1929-ben. Az izraeli függetlenség kikiáltása után Egyiptomban tanult, majd Kuvaitban helyezkedett el építészmérnökként. Itt fogalmazódott meg a palesztin nemzeti felszabadítási mozgalom megalapításának gondolata, a szervezetet végül 1965-ben, Fatah néven szervezte meg.

A palesztin szervezeteket tömörítő Palesztin Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) 1969 óta, harmadikként vezeti. 1987-ben kirobbantotta az (első) intifádát. A felkelés hat évig, a békefolyamat kezdetét jelentő washingtoni megállapodásig tartott. A megállapodást a két évvel később meggyilkolt Jichák Rabin miniszterelnök jegyezte izraeli részről.

Szülőföldjére, Gázába 1994-ben, huszonhét év után térhetett vissza először. Ugyanebben az évben a szavazatok nyolcvanhárom százalékát megszerezve a leendő palesztin állam, a Palesztin Hatóság elnökének választották.

Palesztina szimbóluma

Ezt követően kemény egyszemélyi vezetőként viselkedett, palesztin részről is számos bírálat érte. Legfőbb bűne talán Ehud Barak addig példátlan engedményeket - többek között egy Jeruzsálem megosztására vonatkozó javaslatot is - tartalmazó békemegállapodási javaslatának elutasítását tartják. A békeajánlat elutasítása Barak bukásához és a keményvonalas Saron miniszterelnökségéhez vezetett. Saron adott okot a második intifáda 2001-es kirobbantására is. Ez a lázadás már kevésbé vívta ki a nemzetközi közösség szimpátiáját, egyre többen a békemegállapodások akadályozójának tartották Arafatot. Igaz, legalább ugyanennyien továbbra is megkerülhetetlennek gondolták.

Főleg, mert mérsékeltnek számító, bár az al-Aksza Mártírjai nevű terrorszervezetet is támogató politikai mozgalmának a fanatikus iszlám mozgalmak az egyedüli valós riválisai, melyek még a mérsékelt palesztinok körében is sok támogatót szereztek. Míg Arafat személye megkérdőjelezhetetlen maradt az átlag palesztinok körében, egyre többen fejezték ki elégedetlenségüket korruptnak tartott mozgalmával és beosztottjaival szemben.

Zűrzavartól tartanak

#alt#
Klikk a képre!
Az ikon megingását jelezte, hogy idén konkrét lázadás tört ki a Gázai övezetben, miután Arafat a korrupció ellen lázadozók követelésére elmozdított helyi vezetést saját legszűkebb környezete tagjaival próbálta leváltani. A lépés hatására az övezetben nagyon megerősödött a Hamász és az Iszlám Dzsihád vallási fanatikusainak támogatottsága.

Halálát követően elkerülhetetlen a vezetői válság Palesztinában, egyszerűen nincs másik, a nemzet nyilvánvaló többségének támogatását élvező vezér. A legtöbb elemző komoly belharcokat, polgárháborút jósol Arafat halála utánra. A helyzet komolyságát jellemzi, hogy az Arafatot közel három éve gyakorlatilag házi őrizetben tartó izraeli hatóságok különösebb fenntartások nélkül egyeztek bele Arafat külföldi gyógykezelésébe és azt a korábbi álláspontjukat sem hangoztatták túlzottan, hogy Arafat ugyan elhagyhatja Ciszjordániát, de visszatérését nem garantálják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.