Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Mérsékelt politikus lesz Irak új kormányfője

2005.02.22. 15:49
Mérsékelt politikust jelöl miniszterelnöknek az iraki választásokon nyertes vallásos síita pártszövetség. Ibrahim Dzsafari eddig alelnökként bizonyította, hogy képes együttműködni a szunnitákkal és az amerikaiakkal is.

Ibraihm Dzsafarit, Irak eddigi alelnökét jelöli miniszterelnöknek a választásokon nyertes iszlámista síita pártszövetség, az Egyesült Iraki Szövetség (UIA), jelentette a BBC. A posztra rajta kívül még Ahmed Csalabi, a pártszövetség színeiben induló Iraki Nemzeti Kongresszus elnöke pályázott a posztra. A háború előtti időszakban a Pentagon kedvencének számító emigráns politikus végül párttársai nyomására visszavonta a jelölését.

Nyugtató mérsékletesség

Ibrahim al-Dzsafari
A kormányfőjelölt,
Ibrahim al-Dzsafari

Dzsafari jelölése megnyugtatólag hathat az iszlámisták győzelme miatt aggódóknak. A huszonöt éve száműzetésben élő orvos vallásos létére is mérsékeltnek számít, személye - ahogy azt eddigi alelnöki megbízatása is jelzi - az amerikaiak számára is elfogadható.

Dzsafari kinevezése után a fő kérdés, hogy az Irakot nyolc évtizeden át uraló, az első szabad választásokat viszont részben a bojkott, részben a terroristák fenyegetése miatt kihagyó szunnita kisebbség milyen mértékű képviseletet kap az új hatalomban. Ijád Alávi, Irak eddigi, ideiglenes miniszterelnöke szerint amennyiben az új kormány nem a nemzeti egységet hirdeti, az könnyen az ország széteséséhez vezethet.

Egységet akarnak

"Minden iraki számára helyet kell találnunk a kormányban a nemzeti egység érdekében", jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Alávi. Az ideiglenes kormányfő pártja jól szervezett kampánya ellenére is csak a harmadik helyen végzett, mindössze negyven helyet szerzett a 275 tagú nemzetgyűlésben.

A parlamentben az UIA száznegyven helyet szerzett. A kormányalakításhoz 182 képviselő támogatására van szükség, a hiányzó szavazatokat a hetvenöt képviselőt delegáló kurd pártoktól várják. A kurdok a támogatás fejében az államelnöki posztra jelentették be igényüket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!