Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Zavargások Jakartában a drasztikus benzináremelés miatt

2005.09.30. 20:40
Indonézia népe nem tudja megemészteni, hogy a kormány megemeli az ötven forintos benzinárat. A karhatalom figyelmeztető lövésekkel igyekezett rendet teremteni.

Tüntetők ezrei vonultak pénteken Jakarta utcáira az indonéz kormány által bejelentett radikális üzemanyagár-emelés hírére. A tiltakozók egyes csoportjai összecsaptak a rendőrökkel. Szombattól 87 százalékkal nő Indonéziában a benzin, több mint száz százalékkal a dízelolaj ára.

#alt#
Aburizal Bakrie gazdasági miniszter másodpercekkel a bejelentés előtt (Fotó: EPA)

A tiltakozók egyes csoportjai gumiabroncsokat gyújtottak fel, és kövekkel meghajigálták a rend fenntartására kivezényelt rendőröket. A karhatalom könnygáz bevetésével és levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel próbálta szétkergetni a zavargásokat kezdeményező csoportokat.

Egyetemi fiatalok egy csoportja egész utcákat zárt le tiltakozása jeléül, szétvert egy buszt, és kövekkel megtámadta az ellenük vezényelt rendőri osztagot. Három rendőr sérüléséről érkezett jelentés.

A jelentős állami ártámogatásnak köszönhetően mostanáig nagyon olcsó volt az üzemanyag Indonéziában. Ott volt az egyik legalacsonyabb ár a világon, egy liter benzin ára magyar pénzre átszámítva alig volt több 50 forintnál.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.