Árpád
-1 °C
9 °C

Janukovics lett Ukrajna miniszterelnöke

2006.08.04. 20:21
Egy nappal azután, hogy Juscsenko és Janukovics közös nyilatkozatot írtak alá, az ukrán parlament Janukovicsot választotta új miniszterelnöknek. A Julija Timosenko Tömbje bojkottálta a szavazást. A többek szerint oroszbarát Janukovics másodszor tölti be a kormányfői tisztséget.

Az ukrán parlament pénteken, egy nappal azután szavazta meg miniszterelnöknek Viktor Janukovicsot, hogy megállapodás született Viktor Juscsenko ukrán elnök és Janukovics között a kormánykoalíció elveiről. A nyilatkozat célja a Nyugat-barát Juscsenko NATO- és az EU-csatlakozást kitűző politikájának megőrzése.

A pénteki szavazáson a 450 fős törvényhozásból 271 képviselő támogatta Janukovicsot, kilencen tartózkodtak, 14-en ellene szavaztak. A Julija Timosenko Tömbje bojkottálta a szavazást. A parlament döntése értelmében Janukovics azonnal hivatalba lép. Viktor Juscsenko rögtön a parlamenti ülésteremben aláírta a Janukovics kinevezéséről szóló rendeletet, lezárva ezzel a március 26-i parlamenti választások óta tartó belpolitikai huzavonát.

Janukovics feltámad


Viktor Juscsenko gratulál Janukovicsnak

Az 56 éves Viktor Janukovics, az oroszbarát ellenzéki Régiók Pártja vezetője másodszor tölti be a kormányfői tisztséget. Ugyanaz a Viktor Juscsenko államfő nevezte most ki, aki 2005. januárjában hivatalosan leváltotta erről a posztról, miután a választási csalások miatt megismételt fordulóban, a narancsszínű forradalom támogatásával legyőzte őt az elnökválasztáson.

Janukovics 1950. január 9-én született a Donyeck megyei Jenakijeve városkában, 1980-ban elvégezte a donyecki műszaki főiskolát. Több iparvállalatnál betöltött vezetői poszt után 1996-ban a Donyeck megyei közigazgatási hivatal alelnöke, 1997-ben pedig az elnöke lett. 1999-2001 az oroszajkú kelet-ukrajnai megye, a szénbányászat fellegvára önkormányzatának is volt a vezetője. 2002-ben Leonyid Kucsma, Ukrajna akkori elnöke kormányfőnek nevezte ki. Kétéves kormányzása idején volt a legmagasabb - 12,1 százalék - a GDP-növekedés a független Ukrajna történelmében.

A pénteki szavazás eredménye egy olyan ember visszatérését jelenti, aki 18 hónappal korábban megszégyenítve távozott a nagypolitikából. A Janukovics vezette Régiók Pártja a legtöbb szavazatot kapta a márciusi parlamenti választásokon, és a múlt hónapban koalíciót alakított a szocialistákkal és a kommunistákkal.

Vitatják Juscsenko döntését

Juscsenko csütörtökön döntött úgy, hogy javasolja a parlamentnek Janukovics kormányfővé választását, visszautasítva egyes szövetségesei ajánlatát, hogy oszlassa fel a parlamentet és új választásokat írjon ki. Janukovicsot döntése miatt a narancsos koalíció több tagja árulónak nevezte, és gyengeséggel vádolták őt, írja a BBC. "Viszketek, hogy elkezdhessem a munkát" - nyilatkozta Janukovics a Reuters hírügynökségnek még a szavazás előtt.

A narancsos forradalom számos híve szerint viszont Janukovics új hatalmát Ukrajna NATO- és EU-csatlakozására fogja felhasználni, míg a piacok pragmatikus gazdaságpolitikát várnak tőle.

Alakul a kormány

A kormányban a Janukovics által kinevezett miniszterek lesznek többségben. Az ukrán média szerint az első miniszterelnök-helyettesi tisztséget Petro Porosenko csokoládégyáros és médiamágnás, Juscsenko szövetségese kapja, a pénzügyminiszteri tárca várományosa pedig a Janukovics első kormányfősége idején a gazdasági és pénzügyi politikát miniszterelnök-helyetteseként irányító Mikola Azarov lesz.

Az alkotmány értelmében továbbra is az elnök nevezi ki a külügy- és védelmi minisztert, a két tisztségre Juscsenko Borisz Taraszjuk, illetve Anatolij Hricenko eddigi minisztereket jelölte.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!