Dömötör
11 °C
14 °C

Elkapták a Japán Vörös Hadsereg vezetőjét

2000.11.08. 19:06
Kapcsolódó cikkek (1)
Közel három évtizedes bujkálás után őrizetbe vették Fusako Shigenobut, a hírhedt Japán Vörös Hadsereg terrorszervezet vezetőjét. A világ egyik legrettegettebb szervezetének központja Libanonban volt, és a Hadsereg 1971 óta iszlám fundamentalista célokért harcolt.
Az ötvenöt éves nőt egy Oszakához közeli város, Takatsuki egyik hotelje előtt kapták el, és azonnal Tokióba szállították kihallgatásra. A Japán Vörös Hadsereg az utóbbi évtizedek egyik legrettegettebb szervezete volt az egész világon. Az 1970-es évek elején alakult, és több tucat gyilkosság, gépeltérítés, túszejtés írható a számlájára. A szervezet egyik legvéresebb akciója az volt, mikor 1972-ben kézigránátokkal és gépfegyverekkel felfegyverezve megrohamozták a Tel Aviv-i Lod (ma Ben Gurion) repülőteret. A merényletnek 26 halálos áldozata (köztük két Hadsereg-tag) és 78 sérültje volt.

Shigenobu elfogása meglepte a közvéleményt, mivel köztudott volt, hogy a szervezet székhelye Libanonban van, és arra senki sem számított, hogy Shigenobu Japánban bukkan fel. Az elfogás után kiderült, hogy a szervezet vezére július óta tartózkodik Oszakában, és egy barátja nevén jelentkezett be a hotelbe. Shigenobu elhurcolásakor a jelenlévő riportereknek azt kiabálta, hogy folytatja a harcot.

A merényletek
1972. május: a Tel Aviv-i reptér elleni támadás.
1973. július: Hollandia felett eltérítenek egy japán utasszállítót. A túszokat Líbiában elengedik, a gépet felrobbantják.
1974. január: Egy szingapúri olajfinomító felrobbantása.
1974. szeptember: A hágai francia nagykövetség elfoglalása. A nagykövetet Hadsereg-tagok szabadon bocsátása fejében engedik el.
1975. augusztus: Malajziai nagykövetségek elfoglalása: a túszokért (köztük azt amerikai konzulért) cserébe öt Hadsereg-tagot elengednek, akik ezután Líbiába mennek.
1977. szeptember: Japán utasszállító eltérítése India felett. A japán kormány hat foglyot elenged és hatmillió dolláros váltságdíjat fizet.
1985. május: Izrael kicseréli Okamotót a palesztinokkal izraeli foglyokra.
1986. május: Indonéziában gránátot lőnek ki a japán, kanadai és amerikai nagykövetségek épületére.
1987. június: Hasonló támadás Rómában a brit és amerikai követség ellen.
1988. április: Nápolyban az amerikai katonák klubja elleni merénylet - öt halott.
1997. február: Libanonban letartóztatják az öt vezetőt.
2000. március: Okamoto Libanonban menedékjogot kap.
2000. november: Shigenobu őrizetbe vétele Japánban.
Japán szervezet - iszlám fundamentalista célok

A Japán Vörös Hadsereg a '60-as évek vietnámi háborút ellenző mozgalmából nőtt ki, és egyik fő céljának a kapitalizmus lerombolását tartotta. 1971-ben némileg módosították elképzeléseiket, és a továbbiakban az iszlám fundamentalisták céljait tették magukévá. Ennek keretében Shigenobu Libanonba utazott és felvette a kapcsolatot a palesztin szélsőségesekkel. Áttelepülésük után már Libanonból indították akcióikat.

Okamotó menedékjoga Libanonban

A tokiói rendőrség idén már őrizetbe vette a szervezet négy magas rangú vezetőjét, miután azokat 1997-ben Libanonban elkapták, és idén kiadták őket Japánnak. Libanon csak egy vezetőt nem adott ki. Kozo Okamoto részt vett a Tel Aviv-i reptér elleni támadásban és később az izraeliek elkapták. Bejrút szerint Okamotót megkínozták, és bejelentették, hogy politikai menedékjogot adnak neki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!