Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Gázmezőkön folytatódhat a japán-kínai harc

2005.04.13. 10:53
A hétvégi kínai nacionalista tüntetések és a keddi diplomáciai fricska után Japán szerdán a Kínával vitatott hovatartozású tengeri gázmezők kitermelésének engedélyezésével vágott vissza. A két ázsiai nagyhatalom a fegyvereken kívül már mindent bevet a konfliktusban.

Engedélyezné a Kínával vitatott területi vizei alatti gázmezőkön végzett tesztfúrásokat Japán. A tokiói kormány szerdai bejelentése valószínűleg tovább élezi majd a két rivális ázsiai nagyhatalom az elmúlt napokban mélypontra süllyedt viszonyát, jelentette az AP.

Fúrófej-fúrófej mellett

A japán gazdasági minisztérium bejelentése szerint már szerdán megkezdhetik a gázmező kitermelésére benyújtott pályázatok kiértékelését. A gázmezők a Dél-kínai tenger vitatott hovatartozású területei alatt helyezkednek el. A kínai kormány már megkezdte a területen a gáz kitermelését.

Japán geológusok szerint a kínaiak egy olyan gázmezőn is megkezdték a kitermelést, melynek egy része már japán terület alatt áll. A tokiói kormány most egy olyan próbafúrást is engedélyezne, ami alig pár kilométerre lenne az egyik kínai gázkitermelő tengeri platformtól. Kína szerint a próbafúrás tervezett helyszíne valójában kínai felségterület.

Sárga tengeralattjáró

A vitatott hovatartozású terület miatt tavaly novemberben kisebb konfliktus is kitört, a japán haditengerészet cirkálói hosszasan üldöztek egy, a japán vizekre bemerészkedő kínai tengeralatjárót.

A gázmező körüli vita a diplomáciai kapcsolatok mélypontján robbant ki. Kínában a hétvégén többezres tömegek tüntettek Pekingben a japán nagykövetségnél, megrongálva az épületet. Dél-Kínában japán üzleti érdekeltségekre támadtak. Kínában a hatóságok általában minden nyilvános demonstrációt tiltanak, a japánellenes tüntetéseket azonban a rendbontások ellenére sem számolták fel.

Az ENSZ-ben is harcolnak

A kínai kormány hivatalosan még bocsánatot sem kért a hétvégi incidensekért, ehelyett Japánt tette felelőssé a történtekért, mondván a tüntetéseket Tokio provokálta ki. A demonstrációk kirobbantó oka egy Japánban kiadott, a japán hadsereg második világháborús bűneit a valósnál jelentéktelenebbnek feltüntető történelmi olvasókönyv volt.

Hivatalos állásfoglalásában a japán kormány tagadta, hogy a hétvégi incidensek miatt döntött a próbafúrások gyors megindítása mellett. Mint mondták, a program beindítását már régóta tervezik, írja az AP.

Az egyre fokozódó nacionalista érzelmek és az idén beindult fegyverkezési verseny mellett a diplomáciában is nőtt a két ország közötti feszültség. Kína keddi bejelentése szerint országa nem támogatja Japán pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagságára. A pekingi érvek szerint Japán még nem nézett szembe II. világháborúús történetével és nem győzte meg eléggé békés szándékairól szomszédait.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!