Emőke
8 °C
19 °C

Tengeralattjáró süllyesztette el a japán halászhajót

2001.02.10. 10:43
Kilencen eltűntek a Csendes-óceánon Honolulu közelében, amikor az amerikai haditengerészet egyik atommeghajtású tengeralattjárója emelkedés közben összeütközött egy japán halászhajóval. A balestben egy halászati iskola szakmai gyakorlatának résztvevőit szállító hajó süllyedt el, fedélzetén összesen 35-en utaztak. Az Greeneville tengeralattjáró nem sérült meg. Az eltűntek között négy diák, két tanár és három halász van.
Továbbra is keresik azt a kilenc embert, akik egy japán halászhajó és egy amerikai tengeralattjáró balesetében tűntek el. Az atommeghajtású Greeneville és az Ehime Maru magyar idő szerint szombat reggel ütközött össze, amikor a tengeralattjáró a felszínre emelkedett Honolulu kikötőjétől mintegy 14 kilométerre. A halászhajó elsüllyedt, a Paerl Harbourban állomásozó Greeneville azonban nem sérült meg a balesetben - tudósított a CNN.

Szakmai gyakorlaton voltak a diákok

A japán hajón egy halászati iskola 13 diákja és két tanára utazott a húszfőnyi személyzettel együtt, összesen 35-en tartózkodtak a fedélzeten. A másod- és harmadéves tanulók szakmai gyakorlatukat töltötték január 10-e óta a Csendes óceánon. A hajó a Japán dél-nyugati partján található Ujiwama városából hajózott ki.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint a tengeralattjáró 26 túlélőt szállított el a baleste helyszínéről Honoluluba. Közülük ötöt kórházba szállítottak, négyük állapota stabil, egyikükről azonban nem adtak tájékoztatást.

Bocsánatkérést várnak Tokióból

Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, a tengeralattjárók felszínre emelkedése ugyanis szigorúan ellenőrzött körülmények között történik. A környezetéből érkező radarjelek elemzése után előbb periszkópmagasságba emelkedik, ekkor kémlelő segítségével a felszínen is tájékozódik, majd csak ezután tör a felszínre. A baleset idején nagyon rossz idő volt a Csendes-óceánon, esővel, viharral és villámlással.

Az amerikai hírtelevízió jelentése szerint Mori japán miniszterelnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy kérjen bocsánatot tengeralattjárója baleste miatt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.