Natália
-3 °C
8 °C

Japán katonák Irakban

2004.01.20. 00:26
A második világháború óta először léptek harctérre japán katonák hétfőn. Küldetésük emberbaráti volt és sok vitát váltott ki Japánban. Irakban azonban már felkészülten és barátságosan várják őket.
A harminc fős mérnökcsapat dél körül indult a kuvaiti sivatag felől és naplementekor érkezett Camp Smitty holland garnizonba. Bagdadtól 143 kilométerre délre, Szamava városnál található támaszpontjukon márciusig ezer fősre emelik a létszámot. Feladatuk a vízellátás biztosítása, iskolák újjáépítése és orvosi segítség nyújtása lesznek. A japán mérnökök és orvosok önvédelmi fegyvert hordhatnak, de szerepük nem harci jellegű.

Nem akarnak csekkönyvezni

A küldetést heves támadások érték a japán belpolitikában és szóba kerültek a háborús vereség rémísztő árnyai, Hiroshima és Nagaszaki is. A legutóbbi felmérések szerint a japánok túlnyomó többsége ellenezte, hogy mérnököket küldjenek Irakba.

"Nem fogunk a nemzetközi közösség komoly tagjának tűnni, ha csak anyagilag járulunk hozzá, de emberek küldését másokra hagyjuk, mondván, hogy túl veszélyes" - vélekedett Koizumi Junichiro miniszterelnök a parlament előtt mondott beszédében. Tokyo jelentő összeggel támogatta az 1991-es öbölháborút - amelyet önmarcangoló módon "csekkönyv diplomáciának" neveztek.

"Japán fejlődése a világ békéjén és stabilitásán múlik. Agresszívan hozzá fogunk járulni Irak újjáépítéséhez." - mondta Koizumi.

Optimista irakiak

Szamava városán közben eluralkodott a japán-mánia. A boltosok már felhalmoztak mindenfélét, amit a japánoknak megpróbálnak eladni. A 25 esztendős Ahmed Abdul Hamid például sajtot és ropit szeretne a japánoknak eladni, nem tudván, hogy a japánok undorodnak a sajttól.

"Száz százalékosan fejlődni fog a város. Lesz víz, áram, és lehet hogy a kevesebb lesz a bűnözés." - vélekedik Anmar Khudir, helyi aranyműves, aki baráti társaságot hozott létre száz helyi üzletember és profi részvételével, hogy jelezzék: úgy vélik országuk nem visel háborút Japán ellen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.