Ambrus
-7 °C
3 °C

Elégedett és óvatos reagálások az országjelentésre

2001.11.13. 20:53
Martonyi János külügyminiszter értékelése szerint soha nem készült hazánkról olyan pozitív képet lefestő országjelentés, mint a kedden nyilvánosságra hozott dokumentum. A külügyminiszter a kritikai észrevételekre általánosságban úgy reagált: az EU és a kabinet véleménye sok kérdésben egybecseng, így semmi akdálya nem lehet annak, hogy 2002-re lezárulhatnak a csatlakozási tárgyalások. A Fidesz szintén elégedett kommentálta a jelentést, az MSZP azonban arra figyelmeztetett, hogy fogy az idő az EU által is megfogalmazott problémák orvoslására.
A tavalyihoz hasonlóan minden idők legjobb országjelentéseként értékelte az ideit Martonyi János külügyminiszter, aki New Yorkból telefonon állt a sajtó rendelkezésére. A külügyminiszter szerint egy színvonalas, tárgyilagos országjelentés készült, mely tartalmaz ugyan kritikai megjegyzéseket, de elismeréssel szól eredményeinkről is. Példaként említette a miniszter, hogy szabad a sajtó, működnek a demokratikus intézményrendszerek, rendszeresen ülésezik a parlament. Szerinte az EU elismerte, hogy történtek lépések a korrupció megszüntetésére, de megjegyezték, hogy ez még mindig jelentős probléma.

Martonyi szerint a dokumentumból kiderül, hogy csatlakozásunkig sem a mezőgazdaság területén, sem pedig a költségvetés szerkezetén nem kell változtatni. Arra a bírálatra, mely a költségvetési többletbevételek büdzsén kívüli felhasználását tette szóvá, úgy vélte: a hétfőn elfogadott zárszámadási törvénnyel eleget tettünk az unió elvárásainak. Martonyi János úgy ítéli meg, hogy a romák élethelyzetének javítására tett intézkedésekről szintén pozitívan szól a jelentés, megemlítve, mik a teendők élethelyzetük javítására, ami szerinte egybevág a kabinet elképezéseivel.

A státusztörvény nem mindenben felel meg az EU-kisebbségvédelmi standardjának - ismerte el a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a jogszabály már a velencei ajánlásokkal fog hatályba épni.

Elégedett Fidesz

A Fidesz szerint az egész ország és minden magyar polgár sikere, hogy az Európai Unió országjelentése a tavalyihoz képest előrelépésről számol be. Ahogy Magyarország egyre közelebb kerül az uniós csatlakozás időpontjához, egyre felkészültebb képet mutat - fogalmazott Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament integrációs bizottsága elnöke az országjelentés kapcsán kedden az MTI-nek nyilatkozva.

Óvatos MSZP

Az MSZP körültekintően nyugtázza, hogy az EU ez évi országjelentése a korábbiakhoz híven több területen előrelépést, addig számos ponton viszont sürgős, helyenként több éve esedékes teendőket jelez - tartalmazza az MSZP értékelése, melyet Szanyi Tibor, az Országgyűlés Integrációs Bizottságának alelnöke fogalmazott meg. A szocialisták emlékeztetnek azonban, hogy a jelentés által is tárgyalt számos akut probléma kezelésére vészesen fogy az idő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.