Piroska
-10 °C
1 °C

Halálra ítélhetik a jemeni újságírót

2006.03.09. 13:58
Jemeni ügyészek halálra ítélnék egy angol nyelvű lap főszerkesztőjét, aki leközölte a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat. A szerkesztőség tagjai összeesküvést sejtenek.

Mohamaed al-Aszadit februárban tartóztatták le, miután a Yemen Observer című hetilapban leközölte a Mohamed prófétát ábrázoló dán karikatúrákat. Célja mindössze annyi volt, hogy az olvasók számára a rajzokkal illusztrálja a hatalmas nemzetközi visszhangot kiváltó ügyet.

A lap szerint a karikatúrák egész kis méretben jelentek meg, és vastag fekete vonallal voltak kiikszelve, számolt be a CNS News.

Al-Aszadit ennek ellenére azzal vádolják, hogy megszegte a törvényt, amelyik tiltja az iszlámellenes publikációkat. A szerdai bírósági tárgyaláson az ügyészség halálbüntetést, a Yemen Observer megszüntetését és a szerkesztőség minden ingóságának lefoglalását javasolta.

Történelmi precedens

A lap publikálási engedélyét a kormány már visszavonta, a szerkesztőség tagjai azonban online tovább közlik cikkeiket. Egy, az oldalukon olvasható riport szerint az ügyészek a tárgyaláson előadtak egy történetet Mohamed életéről, melyben a próféta dicsőítette egy nő gyilkosát. A nő korábban magát Mohamedet sértegette.

Az ügyészek ugyanezzel a büntetéssel, azaz halállal sújtanának mindenkit, aki a prófétát bemocskolja. A bíróság várhatóan két héten belül hoz döntést.

Összeesküvés

A szerkesztőség tagjai szerint az ügyhöz kirendelt legalább tucatnyi ügyészt a háttérből Abdel Majid Zindani pénzeli, így egyálatlán nem tekinthetőek függetlennek. Az Egyesült Államok is nyilvántartásba vette Zindanit, mint terroristák lehetséges pénzügyi támogatóját.

A jemeni média beszámolója szerint az Egyesült Államok két hete kérte, hogy a helyi hatóságok fagyasszák be Zindani minden értékét, és ne engedjék őt külföldre utazni.

A sajtószabadságért küzdő Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet arról számolt be, hogy számos országban újságírókat tartóztattak le, és különböző szankciókat vetettek be ellenük azok után, hogy valamilyen formában közölték a karikatúrákat. A szervezet jelentésében szerepelt Jemen, Szíria, Algéria, India, Marokkó, Jordánia, Malajzia és Indonézia.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!