Judit
-2 °C
8 °C

Egy iszlám terrorista meggyilkolt három amerikai orvost Jemenben

2002.12.30. 09:33
Egy muzulmán terrorista hétfőn gyorstüzelő fegyverrel támadást intézett egy jemeni kórház ellen. A támadás következtében meghalt három amerikai orvos, egy negyedik pedig megsérült. A harmincöt éves merénylőt a rendőrség letartóztatta.
Egy terrorista behatolt a dzsiblai, amerikaiak által alapított baptista misszió kórházának épületébe, majd tüzet nyitott az orvosokra - tájékoztatta telefonon a Yemen Times című lap főszerkesztője a CNN-t. A hírt - jemeni biztonsági forrásokra hivatkozva - az AP is megerősítette. A három meggyilkolt amerikai orvos közül az egyik egy doktornő volt. A megtámadott kórház - amely keresztények kezelésében van - a Szanaa fovárostól 170 kilométernyire délre fekvő Dzsibla faluban működik. A merénylet túlélőjét, egy másik doktornőt, jelenleg a kórház sebészetén műtik, állapotáról nincs információ. A CNN - az említett lap főszerkesztőjére hivatkozva - jelentette, hogy a feltételezett merénylőt, egy harmincöt éves férfit, letartóztatták

A terroristák visszavágnak

Rendőrök járőröznek Yemen utcáin
Fotó: Kaled Fazaa
A CNN emlékeztet rá, hogy Jemenben a rendet - 2000 októbere, a USS Cole amerikai romboló elleni, tizenhét halálos áldozatot követelő merénylet óta - gyakorlatilag az Egyesült Államok tartja fenn. A stratégiailag fontos helyen fekvő ország az al-Kaida egyik legfontosabb bázisa. Tagjai biztos menedékre lelnek a hegyekben élő törzseknél.

Novemberben az Egyesült Államok halálos kimenetelű rakétatámadást intézett feltételezett al-Kaida terroristák ellen Jemenben, és az akciót törvényesnek és szükségesnek minősítette. A támadást az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek tulajdonították, s ezt közvetve megerősítette Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes.

Az elnök megszólal

Ali Abdullah Szaleh jemeni államelnök erőszakcselekményeket végrehajtó muzulmán szélsőségeseket kárhoztatott azért, hogy az Egyesült Államok "beavatkozik" a dél-arábiai ország belügyeibe.

Szaleh kijelentése szerint a 2000 októberében az USS Cole amerikai romboló, majd legutóbb a Limburg francia olajtartályhajó ellen végrehajtott merényletek sokat ártottak az ország tekintélyének, éppúgy, mint októberben egy amerikai helikopter elleni támadás és egyéb terrorcselekmények.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!