Natália
-3 °C
8 °C

Barak elfogadná Jeruzsálem megosztását, a palesztinok elégedetlenek

2000.07.21. 17:48
Ehud Barak miniszterelnök a Camp David-i tárgyalásokon beleegyezett abba, hogy Izrael és a palesztinok megosztott szuverenitással rendelkezzenek Kelet-Jeruzsálem felett - közölte pénteken az izraeli rádióban Michael Melchior, a diaszpóráért felelős izraeli miniszter. A palesztinok szóvivője szerint azonban a javaslat csak játék a szavakkal, és a palesztinoknak egyáltalán nem előnyös.
A palesztinok szerint már eddig is óriási engedményeket tettek
A javaslatot az amerikaiak terjesztették a felek elé, miután a közvetítésükkel folyó tárgyalások korábban a Jeruzsálem státusával kapcsolatos vita miatt akadtak el. Izrael nem volt hajlandó elfogadni Jeruzsálem felosztását, a palesztinok pedig az arab többségű városrészeket akarták a leendő palesztin állam fővárosává tenni. Melchior szerint az előterjesztésben Kelet-Jeruzsálem egyes, arabok által lakott területeinek ,,kibővített" önigazgatási jogáról van szó, de a kettős szuverenitás semmiképp sem vonatkozhat az Óvárosra. Ehud Barak tehát csak azért fogadta el a kompromisszumot, mert az megfelel a Jeruzsálemmel kapcsolatos izraeli alapelveknek.

Az amerikai diplomaták szerint az Óváros kérdését egy későbbi fordulóban kell majd megtárgyalni. Egy pénteken közölt közvélemény-kutatás szerint egyébként az izraeliek 70 százaléka Kelet-Jeruzsálem egyetlen darabját sem engedné át a palesztinoknak.

Hanan Ashwari, palesztin szóvivő jóval pesszimistábban nyilatkozott Melchior bejelentéséről: ,,Nem a nyilvánosság előtt kell tárgyalnunk. A javaslat csak játék a szavakkal. Az izraeliek azt akarják, hogy a palesztinok néhány olyan külvárosba szoruljanak, amik eddig is a palesztinoké voltak , és közben megtartsák szuverenitásukat Jeruzsálem felett. Továbbra is komoly nézeteltéréseink vannak."

A palesztinok szerint már eddig is óriási engedményeket tettek, mikor beleegyeztek, hogy az eredetileg általuk elképzelt területnek csak 22 százalékán alapíthatják meg államukat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.