Piroska
-12 °C
-2 °C

Kihalnak a japánok?

2004.07.19. 16:21
Japán demográfusok jóslata szerint egy évszázad alatt a mostaninak felére csökkenhet, néhány száz év alatt pedig teljesen kipusztulhat a szigetország teljes lakossága, ha radikálisan nem emelkedik meg a jelenleg tragikusan alacsony születési arány. A japáni gyermeklétszám visszaesését három tényezőre vezetik vissza a kérdés kutatói: az egyre későbbi házasságkötésekre, a szingliéletmód tömegessé válására és a házaspárok gyermekvállalási kedvének visszaesésére.
A bombaként hatott a japán közvéleményre az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása, amelyből kiderült, hogy 2003-ban egy japán nőre átlag 1,29 gyermekszülés jutott. Ilyen alacsony termékenységi mutatóra nincs példa Japán történetében. Ez a sokkoló adat az elöregedő, mind több nyugdíjas eltartására kényszerülő japán társadalmat izgalomban tartó új nyugdíjrefomtörvényt kísérő vita kellős közepén került be a köztudatba.

Minden második fiatal nő szingli

Szakemberek számításai szerint a mostani tendencia folytatódása estén 2050-ben már csak 100 millió lakosa lesz a jelenleg még 127 milliós Japánnak, majd 2100-ig valóságos demográfiai összeomlás következik be: 64 millióra zuhan vissza a népesség száma. A következő évszázadokban pedig teljesen eltűnhetnek a világ demográfiai térképéről a több évezredes délkelet-ázsia kultúra képviselői.

A japáni gyermeklétszám visszaesését három tényezőre vezetik vissza a kérdés kutatói: az egyre későbbi házasságkötésekre, a szingliéletmód tömegessé válására és a házaspárok gyermekvállalási kedvének visszaesésére. A japán fiatalok egyre később szánják el magukat a boldogító igen kimondására: 1975-ben a nősülésre vállalkozó fiatalemberek általgéletkora 27 év volt, 2000-ben már 28,8 év. Harminc évvel ezelőtt a fiatal nők 24,7 éves korukig igyekeztek beköttetni a fejüket, ma már 27 éves korukig is várják az igazit.

Látványosan nőtt viszont az egyedül élő fiatal férfiak és nők száma. A 25-29 éves nőtlen férfiak aránya 1975-2000 között 48,3 százalékról 69,3 százalékra emelkedett, a hasonló korú nőknél viszont robbanásszerű változás következett be. A korábbi 20,9 százalékról 54 százalékra ugrott a szingli nők aránya.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.