Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Tavaszi nagytakarítás Belgrádban

2001.02.26. 22:43
A szerb Állambiztonsági Szolgálat volt vezetője, a letartóztatásban lévő Rade Markovics nem tartja magát bűnösnek. A Vecernje Novosti értesülése szerint a pénteken letartóztatott volt DB-vezető a rendőrség és a vizsgálóbíró előtt is hangsúlyozta, a Vuk Draskovics ellenzéki vezető elleni, 1999-es autóbalesetéhez nem volt köze a DB-nek, így neki sem. Az elmúlt napokban a DB kötelékéhez tartozó 15 személy vettek őrizetbe, s a szövetségi belügyminiszter közölte: újabb őrizetbe vételek várhatóak. Zoran Zsivkovics úgy vélte, Szlobodan Milosevics letartóztatására a jövő héten kerülhet sor.
A szerb Állambiztonsági Szolgála volt vezetőjét, Szlobodan Milosevics bizalmasát a múlt pénteken tartóztatta le a rendőrség, Vuk Draskovics ellenzéki pártvezér három évvel ezelőtti autóbaleset kapcsán. A Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke és kísérete e Belgrád-Nis autópályán mindmáig felderítetlen körülmények között autóbalesetet szenvedett. Ebben egy ember, Draskovics feleségének testvére életét vesztette.

Közöm az nincs

A belgrádi központi börtön vendégszeretetét élvező Rade Markovics volt kollégái előtt tett vallomásában azonban azt állította, hogy neki, illetve a szervezetnek semmi köze az esethet - amely igencsak rejtélyesre sikeredett. Draskovicsék balesetét egy szabálytalanul közlekedő, homokot - vagyis nehéz terhet - szállító teherautó okozta, amely a csattanás után szőrén-szálán eltűnt. Egy többtonnás, sérült járgány köddé válása minden esetre elgondolkodtató tény, még akkor is, ha mindez a Balkánon történik meg.

Vuk Draskovics és neje ezt követően heti rendszerességgel vádolta meg Milosevics házi terrorszervezetét, hogy ők álnak az események mögött, mert ha valamit igazán tud a DB, az a nyomok eltűntetése. A politikai pálfordulások nagymestere, Draskovics viszont annyit szajkózta mindezt, hogy egy évvel később montenegrói nyaralása során merényletet követtek el ellene. Ekkor már azok is kezdek hinni a történetben, akik korábban Draskovics újabb népszerűség-növelő akciójáról van csak szó, hiszen a pártvezér csak nem lőhetett többször is önmagára.

Beindul a gépezet

A lassan, de a jelek szerint biztosra mozduló köztársasági és szövetségi belügyminisztérium Markovics bezárását követően bilincsbe verte a DB 15 másik munkatársát, ami kisebb sokként érte a mindeddig érinthetetlennek hitt állambiztonsági szervezet apraját, de főként a nagyját. Érdekes módon Belgrádban nem nevezték meg a letartóztatottakat, s azt sem közölték, mi miatt került az ő kezükre is bilincs. Zoran Zsivkovics szövetségi belügyminiszter - előrevetítve egy alapos tavaszi nagytakarítás nemes gondolatát - hétfőn úgy vélekedett, az elkövetkező hónapok alatt felderítik mindazokat az ügyeket, amelyeket eddig valakik, valamilyen okból nem tettek meg.

Nis városának egykori polgármestere, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) vezető politikusa már korábban pedzegette annak a lehetőségét, hogy Szlobodan Milosevics belső körét némileg megritkítják. Ezúttal megtoldotta azzal is, hogy amennyiben meg lesz az első Milosevics elleni bizonyíték, akkor a volt elnököt is bilincsbe verik. Az Independent értesülései szerint a belgrádi központi börtön egyik szintjét teljesen kiürítették, hogy lakályossá tegyek a volt államfő számára - ezt azonban senki nem erősítette meg a jugoszláv fővárosban.

A gazdasági szektort is megtisztítják

Zoran Djindjics szerb kormányfő hétfői nyilatkozatában úgy vélekedett, jobb későn, mint soha - már ami a DB volt vezetőjének letartóztatását illeti - de ajánlatosabb lett volna, ha már a múlt évi szövetségi parlamenti választások után letartóztatták volna Markovicsot. A szerb miniszterelnök egyúttal ígértet tett arra, hogy az állambiztonsági szektor után a gazdasági élet ,,nagyjait" veszik górcső alá.

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) minden esetre élesen elítélte Rade Markovics elfogását, amit ,,politikai leszámolásnak" nevezett a párt által kiadott közlemény, amely mellékesen megjegyzi: a merényletek, gyilkosságok mögött olyan személyek - illetve szervezetek - állnak, akiknek az ország destabilizálása volt az érdekük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.